2011 m. lapkričio 30 d., trečiadienis

Žuvies maltiniai

Reikės


450 gr žuvies (kokios norisi, nėra didelio skirtumo)
1 kiaušinio
1 saliero stiebo
1 svogūno
1 v.š. kapotų petražolių
2 v.š. majonezo
1 a.š. citrinos sulčių
Druskos
Maltų džiuvesėlių



Supjaustyti saliero stiebą plonomis riekelėmis, sukapoti svogūną. Įkaitinti keptuvę, pakepinti daržoves. Atvėsinti. Žuvį sumalti, dėti kiaušinį, 2 v.š. džiuvesėlių, majonezą, petražoles, pilti citrinos sultis, sudėti kepintas daržoves.



Gerai viską išmaišyti. Formuoti kotletus, apvolioti džiuvesėliuose. Taip suformuotus kotletus padėti į šaldytuvą pusei valandos. Ištraukus, vėl apvolioti džiuvesėliuose ir kepti, kol gražiai apskrus. Labai skanu su česnakiniai ryžiais ir marinuotų burokėlių salotomis.




Šaltinis: Moters savaitgalio virtuvė. Pietų patiekalai.

Marinuota kepta žuvis su saldžiarūgščiomis daržovėmis


Šį patiekalą gaminau jau kelis metus, tai būtinas patiekalas per Kūčių vakarienę, kuris dingsta nuo stalo pats pirmas.

Reikės

400 gr žuvies (čia jau kokią mėgstate, nėra didelio skirtumo)
1 didelio svogūno
2 didelių morkų
1 didelio žalio agurko (šį kartą neturėjau, bet jis labai tinka)
Druska
Pipirai
Miltai


Marinatui

4 v.š. obuolių acto
6 v.š. aliejaus
1 a.š. druskos
2 a.š. cukraus


Pirmiausia supjaustyti daržoves šiaudeliais, paspaudyti lengvai rankomis, kad išleistų šiek tiek sulčių. Sumaišyti visus marinato ingridientus, paragauti, bent jau man, priklausomai nuo obuolių acto gamintojo, dažnai pritrūksta cukraus. Marinatas turi gautis saldžiarūgštis. Visą šį marinatą užpilti ant daržovių.
Žuvį supjaustyti 2 cm storiu, dėti druskos, pipirų, apvolioti miltuose ir apkepti, turi gerai apskrusti. Dar karštą žuvį dėti ant daržovių ir lengvai pramaišyti, kad viskas susijungtų. Taip paruoštą žuvį, uždengti maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą. Jai taip leisti pastovėti nemažiau kelių valandų, o geriausia parai laiko. Kuo ilgiau pastovi, tuo jis skanesnis.

Šaltinis: Moters savaitgalio žurnaliukas Lietuviški patiekalai.

Vištiena su riešutų padažu

Šį receptą nusižiūrėjau per Gidono Šapiro laidą, kur viena gruzinų tautos virėja gamino vištieną su riešutais, tiek, kad receptą šiek tiek modifikavau pagal save, nes galimybės tiksliai jį nusirašyti nebuvo.

Vištiena (naudojau kulšeles)
Druska
Pipirai
Kario milteliai
Česnakas

Vištieną užmarinuoti. Visko dėti pagal skonį, mums patinka truputį aštriau, tai nevengiu pipirų, česnako, galima įpilti šiek tiek tabasco padažo. Taip paprieskonuotą vištieną palaikyti kelias valandas.



Riešutų padažui

200 gr žemės riešutų
Druskos
250 gr liesos grietinėlės
2 a.š. džiovinto raudonėlio (galima berti mairūną, rozmariną)

Vištieną iš visų pusių gerai apkepinti keptuvėje. Iškepusią sudėti į gilesnę skardą.


Padažas. Riešutus paskrudinti ir sumalti. Galima ir dar smulkiau, kad susidarytų miltai, mums labiau patinka mažais gabaliukais.





Pilti grietinėlę, berti druskos ir džiovintas žoleles. Sumaišyti.






Šį riešutų/grietinėlės mišinį užpilti ant vištienos. Jis neturi apsemti vištienos. Uždengti folija. Kepti 180 temp. 30 min, atidengti foliją ir dar pakepti, kad vištiena paskrustų, o riešutų padažas sutirštėtų.

Tai gan sotus patiekalas, tinkantis ir šventiniam stalui ir žmonėms, kurie mėgsta riešutų sviestą ir apskritai riešutus, jie gan aiškiai dominuoja šiame patiekale.
Prie šio patiekalo, manau, visai netinka bulvės, makaronai ar ryžiai. Tad paruošiau briuselio kopūstų apkepą.


Jam reikės


3 skiltelių česnako
500 gr briuselio kopūsto
1 poro baltosios dalies
2 kiaušiniai
4 v.š. grietinės
3 v.š. vandens
100 gr sūrio
Druska
Pipirai



Bruselio kopūstą apvirti (neilgiau nei 8 min), nupjauti kotelius. Perpjauti per pusę (galima ir į keturias dalis). Porą supjaustyti plonais žiedeliais, česnaką pasmulkinti. Įkaitinti keptuvę, dėti gabalėlį sviesto ir šiek tiek aliejaus, sudėti porus, pakepinti, dėti smulkintą česnaką, pakepti. Suminkštėjus prieskoninėms daržovėms dėti briuselio kopūstus. Šiek tiek apkepti. Patraukti nuo ugnies, ataušinti.

Kiaušinius išplakti, dėti prieskonius, grietinę, vandenį, tarkuotą sūrį. Į šį kiaušinių plakinį sudėti daržoves. Išmaišyti ir supilti į nedidelę skardelę.
Aš jį kepiau kartu su vištiena. Prieš baigiant kepti vištienai (kažkas prieš 20 min), vištieną perkėliau į apačią, apkepą pastačiau ties viduriu. Laukti, kol viskas paskrus, apkeps ir serviruoti. Skanaus !!!

2011 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Bananiniai keksiukai


Reikės
110 g minkšto kambario temperatūros sviesto
300 g cukraus
3 dideli kiaušiniai
1,5 a. š. vanilės ekstrakto (aš vanilės nedėjau)
3 labai sunokę bananai, sutrinti šakute(aš sunaudojau 4 didelius bananus)
280 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. sodos
½ a. š. druskos
250 g grietinės


Sviestą išplakti su cukrumi iki purios baltos masės. Po vieną įmaišyti kiaušinius. Įmaišyti vanilę ir bananus. iltus sumaišyti su kepimo milteliais, soda ir druska. Į tešlą įmaišyti pusę miltų, tuomet supilti grietinę ir įmaišyti likusius miltus. Kekso kepimo formą patepti riebalais ir pabarstyti miltais( būtinai ). Kepti iki 180 temp įkaitintoje orkaitėje 45 – 55 minutes. Ataušinti ant grotelių.
Aš kepiau keksiukus, o ne vieną didelį keksą, man prireikė 25 min kepimui, tikrinti mediniu pagaliuku.
Tai labai minkštas, drėgnas, aromatingas keksas. Puikus būdas panaudoti pernokusius bananus, nes kitokie čia bananai, manau, netiktų.

Receptą galite rasti čia

Šoninė su bulvėmis

Reikės

Šoninės
2 v.š. džiovintų salierų lapelių
2 v.š. džiovintų česnako granulių
2 v.š. džiovinto mairūno
1 v.š. džiovintų pomidorų (nebūtina)
4 skiltelės česnako
1 lauro lapelis
Druska
Pipirai

Bulvės
Porų druskos
Alyvuogių aliejaus


Česnako skilteles sutrinti su druska, pipirais ir lauro lapu. Šoninę keliose vietose įpjauti. Įtrinti česnako mišiniu. Visas džiovintas žoleles sumaišyti ir apibarstyti mėsą, vis paspaudžiant, kad jos gerai apkibtų. Susukti į maistinę plėvelę ir padėti parai į šaldytuvą.
Prieš kepant, bulves nuskusti, perpjauti pusiau, dėti į gilesnį indą, pilti aliejų ir pabarstyti porų druskos(ji yra mano atradimas, jos galima rasti thomas philips parduotuvėje).
Dėti mėsą į skardą,skūra į apačią apdėti bulvėmis.
Galiausiai viską gerai ir sandariai užkloti folija. Kepti 200 temp. 45 min.

Po 45 min, nuimti foliją, apversti šoninę, skūra į viršų ir kepti tol, kol apskrus.

2011 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Ravioli su faršu ir džiovintais grybais

Tešla (iš šio kiekio gaunasi apie 50 didesnių ravioli)

2 stiklinės miltų (mano stiklinė 240 ml)
2 kiaušiniai
2 v.š. alyvuogių aliejaus
pusė šaukštelio druskos
vandens (jo prireikė nedaug, tam, kad tešla taptų kočiojama, man jo prireikė apie 50 ml)


Šios tešlos receptą galima rasti cia

Jos pagaminimas. Miltus paberi ant lygaus paviršiaus, padaryti duobutę, įmušti kiaušinius, berti druskos, viską gerai sumaišyti, turi gautis trupinukai.





Pilti aliejų. Minkyti. Pilti šiek tiek vandens, kad tešla taptų lengvai minkoma. Visa ravioli tešlos paslaptis minkyme. Reikia minkyti nemažiau 5 min, o geriausia ir visas 10 min. Tešla turi gautis tokia.









Palikti ją paiilsėti, įsukus i maistinę plėvelę valandą laiko.

Darykite įdarą, čia jau kokio norisi. Šį kartą dariau su kiaulienos/jautienos faršu ir džiovintais baravykais. Grybus išmirkyti, išvirti ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Į mėsos faršą dėti džiovintą raudonėlį, šiek tiek čiobrelio, druskos, smulkiai kapotų svogūnų ir česnakų.

Tešlą padalinti į keturias dalis. Kiekvieną dalį iškočioti kiek įmanoma ploniau.Dėti įdarą. Kraštus aptepti vandeniu ir dėti kitą tešlos lakštą. Gerai užspausti kraštus, kad įdaras neišbėgtų ir įspausti norimą formą.











Užvirinti vandenį, pasūdyti ir virti apie 10 min. Patiekti su mėgiamu padažu.

2011 m. lapkričio 24 d., ketvirtadienis

Makaronai su maltos mėsos kukulaičių padažu

Reikės

Maltos mėsos kukuliukai

400 gr maltos mėsos
2 kiaušiniai
4 riekutės batono
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
Druskos
Pipirų
Žiupsnelis cukrus

Makaronams

Makaronai
Alyvuogių aliejus
Smulkintų petražolių

Padažui

Pusę indelio grietinės
Vandens
300 gr  pievargrybiai
Vieno poro baltoji dalis (galima keisti į svogūną)
Duska
Česnakiniai pipirai


Kukuliukams ruošti reikia maltos mėsos. Geriausiai, kad tai būtų kiaulienos-jautienos faršas. Dėti kiaušinius, išmirkytą batoną, smulkintą svogūną, kapotą česnaką, galiausiai druską, pipirus ir cukrų. Formuoti nedidelius, apvalius kukulaičius.



Vieni juos apverda vandenyje, aš labiau mėgstu greitą apkepimą, t.y.pripilu į keptuvę nemažai aliejaus, gerai užkaitinu, dedu žalią bulvę (kad kukuliukai neprisigertų aliejaus) ir kukulaičius. Atidėti juos į šalį.





Smulkiai supjaustyti pievagrybius.






Žiedais supjaustyti porą.







Pirmiausia pakepinti porą, kol suminkštės. Dėti pievagrybius, šiek tiek apkepti ir užpilti pusę stiklinės vandens. Ant vidutinės ugnies patroškinti. Dėti prieskonius. Sudėti kukuliukus. Dar patroškinti apie 15 min. Galiausiai sumaišyti grietinę su vandeniu, turi gautis ne pernelyg skysta. Užpilti ant kukuliukų su daržovėmis. Visiškai primažinti ugnį ir leisti šutintis. Kas kartą lengvai pamaišant, kad neiširtų kukuliukai.

Per tą laiką išsivirti makaronus. Aš visuomet naudoju 100 % kietagrūdžių kviečių makaronus. Jie niekada netampa koše, išlaiko savo formą. Verdu neilgiau 8 min, kad būtų tas tarpinis variantas tarp išvirtų ir nedavirtų. Išvirusius apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti kapotomis petražolėmis. Uždengti puodą dangčiu ir lengvai pakratyti.

Dėti į lėkštę makaronus ir užpilti kukulaičių padažu. Skanaus !!!

2011 m. lapkričio 22 d., antradienis

Obuolių pyragas

Tai yra vienas iš mūsų šeimos mėgstamiausių obuolių pyragų. Drėgnas, saldus, tiesiog, paprastas ir paprastai pagaminamas. Juk paprastume, dažniausiai, slypi genialumas :)
Šį receptą prieš gerus keturis metus radau supermamos portale ir jis nugulė į mano receptų knygą.


Reikės

200 gr sviesto
230 gr cukraus(jei obuoliai saldūs, tuomet užteks ir 200 gr)
2 nubraukti a.š. kepimo miltelių
5 didelių arba 8 mažų obuolių
360 gr miltų
2 kiaušiniai
2 a.š. vanilinio cukraus


Sviestą išlydyti. Išlydytą sviestą užpilti ant cukraus. Gerai išsukti. Įmušti po vieną kiaušinį ir gerai įmaišyti. Berti vanilinį cukrų. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir per sietelį įberti į sviesto masę.
Obuolius nulupti, išimti sėklites, supjaustyti riekelėmis. Galima juos apibarstyti cinamonu (jei mėgstate), jei obuoliai saldesni, galima išspausti citrinos sulčių.
Paimti stačiakampę skardą (pas mane ji kažkas 33x22 cm), iškloti kepimo popieriumi. Dėti pusę tešlos ant dugno, gerai išlyginti, sudėti obuolius, juos  šiek tiek paspausti ir sudėti likusią tešlą.
Kepti 180 temp 30 min.

Skanaus !!!

2011 m. lapkričio 21 d., pirmadienis

Universalios bandelės


Tai yra mėgstamiausios mano šeimos bandelės. Kodėl jos universalios? Ogi, todėl, kad jas galima įdaryti kuom tik širdis geidžia, gaminau su lašinukų įdaru, su virtos mėsos įdaru, su pikantiškomis salotomis, su džemu ir t.t. ir pan. Vakar jas iškepiau, nes reikėjo panaudoti keptos vištos likusią krūtinėlę. Tad šiandien ryte, mano vyrukai mėgavosi naminiais submarinais :).
Šį receptą paėmiau iš šio blog'o http://www.sonatinos-receptai.lt/

Reikės

500 gr miltų ( gali prireikti šiek tiek daugiau, bent man visuomet prireikia dar apie 100 gr)
11 gr sausų mielių
0.5 a.š. druskos
1 v.š. cukraus
200 ml šilto pieno
200 gr  kamb. temp. sviesto

Į šiltą pieną dėti mieles ir cukrų, gerai išmaišyti ir uždengti, kol susidarys puta. Per tą laiką, persijoti miltus, berti druską, išmaišyti. Dėti kubeliais supjaustytą sviestą. Rankomis sutrinti sviestą su miltais, turi gautis birūs trupinukai, galiausiai supilti pieno ir mielių mišinį. Suminkyti. Turi gautis blizgi, elastinga tešla.
Taip paruoštą tešlą įsukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą 30 min.
Ištraukus iš šaldytuvo, tešla padalinti į 8 lygias dalis (arba į 16 mažų dalių). Paėmus vieną gabaliuką, jį iškočioti 1 cm storiu ir susukti.


Dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 200 temp įkaitintoje orkaitėje 25 min.

Krevečių užkandis


Reikės


Tešlai mažoms pitoms

150 gr miltų
2 a.š. sausų mielių
100 ml vandens
1 v.š. aliejaus
0.5 a.š. druskos
0.5 a.š. cukraus

Šiltą vandenį sumaišyti su mielėmis ir cukrumi. Uždengus palikti, kad susidarytų puta.
Tuo tarpu miltus persijoti per sietelį, sumaišyti su druska. Ant miltų užpilti mielių ir vandens mišinį. Pilti aliejų. Gerai išminkyti, kol tešla gausis vientisa ir elastinga.
Taip paruošta tešlą, uždengti ir palaikyti šiltai, kol padvigubės, aš laikiau apie valandą laiko. Tešla gaunasi labai maloni, nekimbanti prie rankų , su ja, tiesiog, smagu darbuotis.
Pakilusią tešlą padalinti į graikiško riešuto dydžio gabaliukus. Uždengus dar palaikyti apie kelias minutes. Po to iškočioti 2 cm storio mažus paplotėlius. Vėl uždengti ir palaikyti apie 10 min.
Orkaitę įkaitinti iki 250 temp., jai įkaitus dėti paplotėlius. Šioje vietoje turėtumėte suktis greitai, kad orkaitė nespėtų atvėsti. Ir kepti apie 5-6 min. Iškepusius, greitai išimti, sudėti į atskirą lėkštę ir pridengti rankšluosčiu, kad suminkštėtų.

Šį tešlos receptą galima rasti http://skanusgyvenimas.blogspot.com/

Bazilikų užtepas

Ryšulėlio bazilikų (galima naudoti kokias tik mėgstat žoleles, svarbiausia, kad jos būtų nedžiovintos)
Trynio
1 v.š. citrinos sulčių
50 ml alyvuogių aliejaus (jo kiekis priklauso nuo žolelių kiekio, užtepas turi gautis skystokas)
Druskos
Česnako skiltelės

Bazilikus susmulkinti, dėti trynį, citrinos sulčių, česnaką ir gerai suplakti. Beplakant, po truputį pilti aliejų, supylus visą aliejų, dėti druskos ir dar paplakti iki vientisos masės.





Krevečių paruošimas

Naudojau didžiąsias krevetes (galima ir lukštentas mažutes)
Česnako pora didesnių skiltelių
Čili pipiras (ne pats aštriausias)
Pusės laimo sulčių ir šiek tiek žievelės
Žuvies padažo, pagal skonį (galima jį keisti soja ar paprasčiausiai druska)

Nuo krevečių nuimti uodegėles. Susmulkinti česnaką ir čili pipirą, pilti žuvies padažo, laimo sulčių. Užbarstyti laimo žievelės. Taip jas pamarinuoti, tiek, kol ruošiamos duonelės ir padažas. Joms pasimaranavus, dėti į keptuvę ir šiek tiek pašildyti.




Galiausiai daryti užkandėlę. Duonelę įpjauti, pakleisti užtepo ir dėti krevetę. Viskas. Skanaus !!!

2011 m. lapkričio 20 d., sekmadienis

Tortilijų užkandis


Reikės

Tortilijų pakelio (naudojau mažąsias)


Petražolių naminio pesto užtepui

Petražolių pundelio
3 skiltelių česnako (galima ir mažiau, mums patinka aštriau)
2 v.š. alyvuogių aliejaus
Druskos
Mocarelos

Alyvuogių užtepui

Indelio alyvuogių (šį kartą turėjau žaliųjų alyvuogių)
1 v.š. švelnaus majonezo
Gabalėlio fermentinio sūrio

Petražolių pesto. Sudėti į trintuvę petražoles, česnaką, alyvuogių aliejų, druskos. Šį užtepą paskleisti ant tortilijos.





Uždėti mocarelos gabaliukus.Ant viršaus dėti kitą tortilijos blyną.






Pašauti į orkaitę, 190 temp, kol apskrus. Išėmus iš orkaitės, uždėti ant viršaus kitą skardą ir dar paspausti, kad pilnai sukibtų.

Alyvuogių užtepas. Į smulkintuvą sudėti alyvuoges, majonezą. Gerai viską sutrinti ir paskleisti ant tortilijos, dėti tarkuotą fermentinį sūrį.

Pašauti į orkaitę, 190 temp, kol apskrus. Išėmus iš orkaitės, uždėti ant viršaus kitą skardą ir dar paspausti, kad pilnai sukibtų.




Tai užkandžiai, kurie nuo stalo dingsta pirmieji. Labai tinka prie vyno arba šalto alaus.

Kepta višta su obuoliais


Reikės

Višta (mano gauta višta netoli dviejų kilogramų)
Česnakas(man prireikė visos galvutės)
Svogūnas ( man prireikė dviejų galvučių)
Džiovintų žolelių (mairūnas, raudonėlis)
Garstyčių grūdeliai (vienas arbatinis šaukštelis)
Pakelis sviesto
Druska
Pipirai
Obuoliai (man prireikė trijų)
Bulvės

Pirmiausiai reikia pasigaminti marinatą. Česnaką sugrūsti karti su druska ir pipirais, kad gautųsi tiršta masė. Į šią masę įpilti kelis šaukštus aliejaus. Šiuo mišiniu gerai įtrinti vištą.
Paimti kambario temperatūros sviestą, įdėti į jį džiovintas žoleles ir vieną arbatinį šaukštelį druskos. Gerai išsukti. Šį sviesto mišinį pakišti po oda, likutį įdėti vištos vidų.
Taip pamarinuotą vištą įsukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą, parai laiko.
Prieš kepant vištą, pamarinuoti bulves. Sutrinti kelias česnako skilteles kartu su druska ir garstyčių grūdeliais. Ant bulvių užpilti šiek tiek aliejaus ir sutrinto marinato. Leisti šiek tiek pasimarinuoti.
Prieš kepant, į vištos vidų dėti ketvirčiais pjaustytus obuolius ir svogūnus, sandariai užsiūti.
Dėti vištą į skardą, aplink išdėlioti bulves. Viską sandariai apdengti foliją. Kepti 200 temp įkaitintoje orkaitėje 50 min, po to nuimti foliją ir dar kepti 40 min arba, kol apskrus.
Labai sultinga, minkšta ir aromatinga višta. Viduje esantys obuoliai duoda šiek tiek saldumo, svogūnas neleidžia išsausėti vištienai, česnakinis žolelių sviestas neleidžia krūtinėlei tapti sprangiai. Kaip mano vyras pasakė, tobula :)

2011 m. lapkričio 17 d., ketvirtadienis

Lašišos sriuba


Prisipažinsiu, niekada nemėgau žuvienių. Man jos visada siejosi su balkšvu viralu, kuriame plaukioja dideli  žuvies, stambiai pjaustyti daržovių gabalai. Tačiau... kažkaip reikėjo realizuoti lašišos likučius. Ilgai nardžiau po internetines platybes, ieškodama tai, kas galėtų man patikti, radau, supermamos portale, tik atleiskit, tikrai nepamenu, kas jį parašė, nes turiu vieną blogybę, kad nusirašinėdama į sąsiuvinį receptus, nepasirašau kieno tai receptas. Kaip bebūtų, jei tai kažkieno iš jūsų receptas, esu begalo dėkinga už jį, nes net mano nevalgiukas mėgavosi šia sriuba ir paprašė pakartoti.  Na, o dabar prie esmės :)

Reikės (dideliam puodui)

Lašišos (žinoma, galima naudoti bet kurią kitą žuvį, aš naudojau vadinamąjį lašišos sriubos rinkinį)
3 bulvės
4 pomidorai
2 svogūnai (galima keisti poru, jo reiktų pusę baltosios dalies)
2 morkos
200 gr liesos grietinėlės
Druska
Pipirai

Pirmiausia nuvirti žuvį (kaip visada su druska, pipirais, lauro lapu ir trimis grūdeliais kvapniojo pipiro). Atvėsinti, nukaulinti ir susmulkinti.
Įkaitinti keptuvę, įpilti aliejaus ir sudėti kubeliais pjaustytas morkas, smulkiai pjaustytus svogūnus, galiausiai, kubeliais pjaustytus pomidorus(nuo pomidorų reikia nulupti odeles). Dėti druskos, pipirų, galima dar įdėti mėgiamų žolelių. Patroškinti.
Bulves taip pat supjaustyti nedideliais kubeliais, užpilti vandeniu, dėti druskos ir užvirinti. Užvirus sudėti troškintas daržoves. Pavirti, kol suminkštės bulvės. Suminkštėjus bulvėms dėti lašišą, pavirti dar kelias minutes ir galiausiai supilti grietinėlę. Supylus grietinėlę, palaukti, kol vėl užvirs ir išjungti ugnį. Skanauti.

Bulvių suktinukai vištienos odelėse


Reikės

Bulvės
Krakmolas
Kiaušinis
Džiovintų grybų (juos galima keisti pievagrybiais, virta ar apkepta mėsa, daržovėmis)
Svogūnas
Vištienos odelės
Druska
Pipirai

Bulves išvirti, palaukti, kol atvės, sumalti mėsmale. Dėti kiaušinį ir krakmolo. Gerai išminkyti. Tešla turi gautis ne per kieta, šiek tiek turi lipti prie rankų. Aš naudojau tokias proporcijas: 6 didelės bulvės/1 kiaušinis/2 su kaupu šaukštai krakmolo.
Įdarui naudojau džiovintus grybus. Juos pamirkiau, išviriau ir sumaliau mėsmale. Atskirai ant sviesto apkepiau smulkiai pjaustytą svogūną. Sumaišiau su grybais, dėjau druskos ir pipirų.
Odeles iš anksto reiktų pamarinuoti. Dėti druskos, pipirų, smulkiai kapoto česnako, jei patinka aštriau, galima šiek tiek pabarstyti čili ir garstyčių miltelių.
Paimti nedidelį gabaliuką bulvių tešlos, padaryti blynelį, dėti įdaro ir susukti vyniotinį. Iškloti vištienos odelę, išorine puse į apačią. Dėti vyniotinuką ir apsukti jį odele, dėti į skardą, siūle į apačią.
Kepti 190-200 temp., kol apskrus. Skaniausia patiekiant su grietine.

Sausainiai "Trapučiai"

Šį receptą radau mamos receptų knygelėje. Seniai knietėjo jį išbandyti, išbandžiau ir tikrai nenusivyliau. Šie sausainiai patiks tiems, kurie mėgsta trapius, tirpstančius burnoje su šokolado gabaliukai sausainiukus.

Reikės

200 ml krakmolo
3 v.š. miltų
250 gr sviesto
100 gr smulkintų riešutų (šį kartą jų neturėjau, tad puikiai tiko smulkintos saulėgrąžos)
100 gr cukraus
pusę plytelės mėgiamo šokolado, taip pat pasmulkinto


Sviestas turi būti kambario temperatūros. Jį išsukti su cukrumi, iki baltumo. Berti smulkintą šokoladą, riešutus. Miltus sumaišyti su krakmolu ir per sietelį suberti į sviesto masę. Iš tešlos padaryti graikiško riešuto dydžio kamuoliukus, sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 190 temp. apie 15 min.