2012 m. balandžio 30 d., pirmadienis

Gaspačas


Gaspačo - tradicinė ispaniška šaltsriubė. Ši sriuba ruošiama iš pomidorų, česnako, agurko, paprikos, vandenyje brinkintos baltos duonos. Šį sriuba turi būti gerai atšaldyta, tuomet atsiskleidžia tikrasis sriubos skonis.


Reikės

300 gr baltos duonos (geriausiai batonas, čiabata ar pan.)
600 gr pomidorų
2 skiltelės česnako
2 svogūnai
7 v.š. alyvuogių aliejaus
2 v.š. acto
2 paprikos
1 agurkas
vandens ( jo kiekis reguliuojamas pagal skonį ir norimos sriubos tirštumą)
druska
skrudinti duonos kubeliai

Pirmiausia išmirkyti duoną. Išmirkytą, nusunkti ir sutrinti kartu su česnaku. Svogūnus susmulkinti, pomidorus nulupti ir sutrinti. Įpilti acto, aliejaus, berti druskos ir viską gerai išplakti. Įpilti šalto vandens. Paragauti ar netrūksta druskos. Sriubą padėti į šaldytuvą. Agurką, paprikas supjaustyti nedideliais kubeliais ir sudėti į sriubą, kartu su duonos kubeliais prieš tiekiant į stalą. Skanaus !!!

Šaltinis Žurnalas "Skanaus" 2012 nr.1

2012 m. balandžio 26 d., ketvirtadienis

Itališkos bandelės


Labai skanios, minkštos, aromatingos. Receptas rastas supermama.lt, paskelbė narė Sonatina.


Reikės

450 gr miltų
7 gr sausų mielių
2 a.š. druskos
2 a.š. cukraus
1 v.š. aliejaus
300 ml šilto vandens
kukurūzų miltų
papildomai aš dar dėjau džiovintų petražolių, česnako granulių

Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame vandenyje. Palaukti 10 min, kol suputos ( suputoti būtina).
Dalimis berti persijotus miltus ir užminkyti minkštą, elastingą tešlą, šiek tiek kimbančią prie rankų.
Galiausiai suberti druską, pilti aliejų. Šioje vietoje dedu džiovintas žoleles, česnaką.
Tešlą minkyti 10 min.
Tešlą dėti į aliejumi išteptą dubenį.






Tešlą pridengti ir kildinti 40 min.







Pakilusią tešlą padalinti į 10 gabaliukų ( galima ir į daugiau, priklausomai kokio dydžio bandelių norisi). Suformuoti bandeles. Dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Viršų pabarstyti kukurūzų miltais, pridengti ir kildinti dar 30 min.
Orkaitę įkaitinti iki 230 temp, ant dugno dėti skardelę su verdančiu vandeniu. Bandeles kepti 6 min, tuomet temperatūrą sumažinti iki 200 temp ir dar kepti 10 min. Skanaus !!!


Naminis vištienos vyniotinis su džiovintomis slyvomis

Šį vyniotinį gaminu jau labai seniai. Kiekvienas gaminimo kartas gali būti kitoks, ingridientus galima rinktis, kokius tik širdis geidžia. Šį kartą pasirinkau džiovintas slyvas, labai skanu su džiovintais abrikosais, kiti deda morkas, žirnelius, kiaušinius. Pats gaminimo procesas nėra sudėtingas, tiek, kad laiko užima vištienos išdarinėjimas. Gaminant vištienos vyniotinį galima rinktis visą vištą, ketvirčius, kumpelius, svarbu, kad būtų odelė ir, žinoma, vištienos mėsa, o galima iš viso atskirai nusipirkti vištienos odeles ir vištienos faršą, tuomet vyniotiniui pagamini tereiks keletos minučių. Šį kartą, vyniotiniui gaminti, pasirinkau kumpelius.

Reikės

6 vištienos kumpelių su oda
džiovintų slyvų (pagal skonį)
mėgiamų prieskonių ( šį kartą dėjau druskos, pipirų, provanso žolelių)
maistinės plėvelės, kepimo rankovės, maistinio siūlo

Pirmiausia odeles atskirti nuo mėsos. Mėsą sumalti per mėsmalę. Į faršą dėti druskos, pipirų, provanso žolelių. Gerai išminkyti.
Ant maistinės plėvelės sudėti vištienos odeles, riebaline puse į viršų.






Ant odelės, tolygiai paskleisti pasiruoštą faršą.






Ant faršo sudėti džiovintas slyvas.






Maistinės plėvelės pagalba, standžiai susukti vyniotinį. Kai susuksite vyniotinį, geriausia jį dar kartą įsukti į kitą mistinę plėvelę. Surišti maistiniu siūlu. Susukus ir aprišus vyniotinį, jį kišu į kepimo rankovę ir vėlgi taip pat gerai ir standžiai surišu maistiniu siūlu, nes vyniotinį reiks kepti orkaitėje. 



Paruoštą vyniotinį pašauti į 180 temp įkaitintą orkaitę 1-1,15 val.Priklausomai nuo vyniotinio storio. Iškepusį ištraukti iš orkaitės ir paslėgti, geriausia pernakt. Skanaus !!!







2012 m. balandžio 25 d., trečiadienis

Jautienos Stroganovas su naminiais makaronais


Reikės

300g jautienos
300g pievagrybių
1 šaukštas citrinų sulčių
1 didelis svogūnas
1 šaukštas miltų
1 šaukštas sviesto
1 šaukštas aliejaus
100ml šalto daržovių sultinio
200g natūralaus jogurto
1 šaukštas grietinės (30proc.)
1 šaukštelis aštriųjų garstyčių
1 šaukštelis pomidorų padažo
Druska, juodieji pipirai, krapai


Supjaustykite juostelėmis jautieną. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, suberkite jautieną ir kepinkite. Kol kepinsite jautieną susipjaustykite pievagrybius griežinėliais ir juos apšlakstykite citrinos sultimis. Svogūną supjaustykite kubeliais. Pakepintą jautieną išimkite iš keptuvės ir padėkite šiltai. Vietoj jos į keptuvę dėkite pievagrybius ir svogūnus. Kepkite apie 10 min.
Pasiruoškite padažą. Miltus sumaišykite su šaltu daržovių sultiniu, įdėkite jogurto, grietinės ir vėl sumaišykite. Gautą mišinį supilkite į keptuvę ant pievagrybių ir svogūnų, ir maišydami troškinkite, kol padažas sutirštės. Tuomet dėkite garstyčias, pomidorų padažą ir apkeptą jautieną. Pagardinkite druska ir pipirais. Viską patroškinkite dar keletą minučių. Patiekalą papuoškite smulkintais krapais.
Makaronų receptas čia, tiek, kad dar įdėjau ciberžolės, kad įgautų gražią geltoną spalvą.


Skanaus!!!


Šaltinis čia

2012 m. balandžio 23 d., pirmadienis

Česnakiniai vištienos kumpeliai



Reikės

vištienos kumpelių (turėjau 8)

Vištienos marinavimui

karis
druska
pipirai

Česnakiniam sviestui

pakelis sviesto
galvutės česnako
žiupsnelis druskos
saujos mėgiamų žolelių ( petražolių, krapų ar pan.)

Vištieną įtrinti kariu, druska ir pipirais. Prieskonių ne per daugiausiai, nes visa esmė yra česnakiniame svieste. Pamarinuotą vištieną, palikti pastovėti valandėliai.
Per tą laiką pasigaminti česnakinį sviestą. Sviestas turi būti kambario temperatūros. Jį išsukti kartu su druska, kapotomis žolelėmis ir česnaku.
Paimti vištienos kumpelį ir šiek tiek pakelti odą.






Po oda pakišti gerą valgomąjį šaukštą pasiruošto sviesto mišinio.







Gerai paspausti ir pašauti į 190 temp įkaitintą orkaitę, kepti, kol gražiai apskrus, kažkas apie 35 min. Skanaus !!!

Naminiai lavašai


Mūsų šeimoje labai mėgiami lavašai, bet kokioje formoje, pradedant vyniotinukais šaltam užkandžiui, baigiant šašliku ar pan. Lavašus esu kepusi įvairiausius, t.y. ir kepimo milteliais, ir mielėmis. Labiausiai vykę gavosi tie, kurių sudėtyje yra mielių. Receptas rastas Skanaus gyvenimo tinklaraštyje.

Mano keptuvė yra 26 cm skersmens, lavašų gavosi 8.

Jiems reikės

40 gr. sviesto
1/2 a.š. druskos
1 a.š. cukraus
300 gr. miltų
1 a.š. sausų mielų
+\- 100 ml šilto vandens

Mieles ir cukrų supilti į šiltą vandenuką išmaišyti ir leisti sureaguoti kelias min. Druską sumaišyti su miltais, supilti lydytą sviestą ir mielių mišinį, minkyti, kol taps tešla elastinga ir labai maloni,nelimpanti prie rankų, jei reikia galima įpilti daugiau vandens ar šiek tiek daugiau miltų. Tešlą pastatyti, kad pakiltų. Tešlą padalinti į 8 gabalėlius ir ant pabarstyto miltais stalo iškočioti visiškai peršviečiamai, tešla labai paklusni ir elastinga. Į sausą keptuvę dėti iškočiotą lavašo blyną ir vos apkepti iš abiejų pusių. Tik apkepusius lavašus, sudėti į lėkštę ir apdengti švariu rankšluosčių, laikyti, kol atvės. Lavašai gaunasi minkšti ir elastingi.  Skanaus !!!

2012 m. balandžio 20 d., penktadienis

Lašišos pyragas



Reikės ( 26 cm skersmens formai )

400 gr lašišos filė
1/2 laimo vaisiaus sulčių
druskos, pipirų
žiupsnelis cukraus

Tešlai

160 gr miltų
žiupsnelis druskos
1 trynys
85 gr sviesto
1 a.š. acto


Užpilui

150 gr grietinėlės (naudojau 12 proc riebumo)
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
džiovintų petražolių

Daržovių sluoksniui

1 morkos
2 nedidelių cukinijų
1 svogūnas
100 gr sūrio ( galima naudoti kokio tik norisi, šį kartą naudojau mocarelą)

Lašišą supjaustyti nedideliais kubeliais. Berti druskos,pipirų, cukraus ir pilti pusė laimo vaisiaus sulčių. Išmaišyti ir palikti pusvalandžiui.






Tešlos gamyba. Į gilų dubenį berti miltus, druską. Išmaišyti. Dėti kiaušinio trynį ir gabaliukais supjaustytą sviestą. Gerai viską sutrinti, gaunasi trupinukai. Galiausiai įpilti actą. Viską gerai išminkyti. 




Įsukti tešlą į maistinę plėvelę, šiek tiek pakočioti ir padėti į šaldytuvą 30 min.








Po 30 min, tešlą išvynioti iš maistinės plėvelės, iškočioti 3 mm storiu ir iškloti formą. Tešlą pabadyti šakute ir paberti pupelių ar žirnių, kad bekepant nesusitrauktų. Įkaitinti orkaitę iki 200 temp ir kepti 20 min, kol gražiai paruduos.




Per tą laiką, sutarkuoti morką, šiaudeliais supjaustyti cukiniją, kubeliais supjaustyti svogūną. Gerai įkaitinti keptuvę, pilti aliejų, pakepinti visas daržoves. Dėti druskos, pipirų. Ant sviesto trumpai apkepti lašišą.

Iškepusį tešlos padą šiek tiek atvėsinti. Pirmiausia dėti lašišos gabaliukus, ant jų kubeliais pjaustytą mocarelą.





Ant žuvies ir sūrio, sudėti apkeptas daržoves.







Užpilas. Išplakti kiaušinį, dėti druską, petražoles. Galiausiai supilti grietinėlę. Viską gerai išmaišius, supilti ant pasiruošto pyrago. Orkaitę įkaitinus 200 temp, pyragą kepti apie 35 min., kol gražiai apskrus. Skanaus !!!


2012 m. balandžio 16 d., pirmadienis

Naminiai makaronai su kiaulienos kumpio troškinuku



Naminiams makaronams reikės

450 gr miltų
100 ml vandens
1/2 a.š. druskos
3 v.š. aliejaus
2 kiaušiniai

Į dubenį įmušti kiaušinius, berti druską, pilti aliejų ir vandenį. Viską gerai išplakti. Sudėti miltus. Išminkyti tešlą. Ji gaunasi minkšta, bet nelipni. Išminkytą tešlą, padėti 30 min į šalį, kad susistovėtų.




Tuomet aš tešlą padalinu į keturias dalis. Man taip paprasčiausiai ją iškočioti kuo ploniau.





Kuo plonesnė tešla, tuo makaronai skanesni. Kočiojant tešlą, ją reikia pabarstyti miltais, aš paprasčiausiai imu saują miltų ir padengiu jais visą tešlos paviršių.






Tešlą susukti į ritinį ir supjaustyti plonomis riekelėmis.






Riekeles išvynioti ir sumaišyti su miltais, kad makaronai nesukibtų.







Virti juos reikia trumpai. Užvirinti vandenį, sudėti makaronus ir virti 4-5 min, nuo užvirimo ( virimo laikas priklauso nuo makaronų storio).

Kiaulienos kumpio troškinukas labai paprastas, jam reikės

500 gr kiaulienos kumpio
2 nedidelių cukinijų
2 svogūnų
1 didelės morkos
mėgiamų prieskonių ( aš naudojau garstyčių grūdelius, trintą lauro lapą, druską)
200 ml 12 proc grietinėlės
džiovintų čiobrelių, petražolių

Kumpį pasiruošiau iš anksto. Įtryniau druska, pipirais, lauro lapo milteliais, garstyčių sėklomis ir aliejumi. Taip pamarinuotą kumpį, geriausiai palaikyti kelias valandas, kad susigūlėtų prieskoniai. Po to jį dėti į kepimo rankovę ir pašauti į 200 temp orkaitę 30 min. Kumpis dar nebus pilnai iškepęs, bet ne toks ir nereikalingas. Man pakepto, o po to patroškinto kumpio skonis žymiai skanesnis. Atvėsintą kumpį supjaustyti plonomis juostelėmis. Jas sudėti į gilų puodą. Morkas supjaustyti mažais gabaliukais ir dėti į įkaitintą keptuvę, ant morkų sudėti pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir viską gerai apkepti. Berti prieskonius. Galiausiai sudėti šiaudeliais pjaustytas cukinijas. Apkeptas daržoves sudėti į puodą ant mėsos. Pilti porą stiklinių vandens, jis neturi apsemti mėsos ir daržovių. Troškinti 15 min., po 15 min atidengti dangtį ir leisti nugaruoti daliai vandens. Atskirai sumaišyti grietinėlę su džiovintomis žolelėmis ir supilti ant troškinuko, viską gerai išmaišyti, palaukti, kol užvirs. Užvirus išjungti ugnį, uždengti dangtį ir leisti troškinukui pastovėti 5 min. Taip paruoštą troškinį užpilti ant makaronų ir skanauti. Skanaus !!!

2012 m. balandžio 13 d., penktadienis

Kiaulienos sprandinė anyžių/česnako marinate

Čia pateikiu vieną iš galimų mėsos marinavimo būdų, labiausiai tinkančių kiaulienai. Tokį būdą užmačiau vienoje užsienio laidoje, kur gaminamas maistas. Pabandžiau ir labai maloniai nustebino, toks anyžių sėklų panaudojimas. Tokį marinavimą siūlau tiems, kurie mėgsta išskirtinumą, kurie maiste ieško naujovių. 

Reikės

1 kg kiaulienos sprandinės
5 skiltelių česnako
2 a.š. anyžių sėklų
1 a.š. žaliųjų pipirų (jie labai aromatingi ir ne tokie aštrūs, juos pakeisti galima kvapniaisiais pipirais)
druskos
2 v.š. aliejaus


Kiaulienos sprandinę supjaustyti 2 cm storio kepsneliais. Pasigaminti marinatą. Česnako skilteles sutrinti su pipirais, anyžio sėklomis ir druska. Galiausiai ten supilti aliejų, kad gautųsi košelė. Ja įtrinti mėsą ir palikti bent kelioms valandoms pasimarinuoti. Mėsą sudėti į kepimo rankovę ir kepti 190 temp apie 45 min. Po namus pasklinda puikus anyžių aromatas susmaišęs su česnaku.  Skanaus !!!

2012 m. balandžio 11 d., trečiadienis

Fish Chips - žuvis traškioje tešloje

baltos žuvies filė
miltų
kepimo miltelių
stipriai gazuoto mineralinio vandens
druskos, pipirų
aliejaus virimui

Žuvį supjaustyti piršto storio juostelėmis, jos neturi būti labai storos. Pamarinuoti žuvį, iš abiejų pusių pabarstyti druska ir pipirais. Palaikyti bent valandėlę, nes druska iš žuvies ištrauks visą vandenį ir žuvis bus tokia, kokios reikia tikriems Fish Chips, t.y. sausesnė.
Tuo tarpu reikia pasidaryti tešlą žuviai. Dėti miltus, berti kepimo miltelius ir stipriai gazuotą mineralinį vandenį ( tešlos kiekis priklauso nuo žuvies kiekio, bet apytiksliai santykis turi būti toks 250 gr miltų, 2 a.š. kepimo miltelių ir +-300ml mineralinio), tešla turi gautis šiek tiek skystesnė nei grietinė.
Į puodą supilti aliejų, užvirinti.
Kiekvieną žuvies gabaliuką apvolioti miltuose, o tada pasigamintoje tešloje ir dėti į įkaitintą aliejų. Kepti, kol gražiai apskrus, vis pavartant. Iškepusius, sudėti ant servetėlės, kad sugertų riebalus. Tiekti su apvirtom/keptom bulvių puselėmis ir mėgiamu padažu. Skanaus !!!



2012 m. balandžio 10 d., antradienis

Šiltos avinžirnių salotos


 Labai skanios salotos, ypatingai tinkančios prie šalto alaus bokalo. Vyras sakė pavadinti šias salotas "Vyrų džiaugsmas", vadinasi įvertintos puikiai :).

Reikės

200 gr avinžirnių
300 gr karšto rūkymo šoninės
1 didelis mėlynasis svogūnas
1 v.š. alyvuogių aliejaus
pipirų

Avinžirnius naudojau sausus, tad iš vakaro juos užmerkiau. Vėliau juos išvirti. Šoninę supjaustyti juostelėmis ir apkepti keptuvėje. Apkepusią šoninę dar šiltą sudėti ant avinžirnių. Mėlynąjį svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais. Juos taip pat sudėti ant avinžirnių. Pabarstyti šiek tiek pipirų, užpilti aliejų, viską greitai išmaišyti ir skanauti. Skanaus !!!

Tešlos luoboje troškinti šonkauliukai

Ne kartą gamintas patiekalas, bet vis neatsibostantis. Receptą jau rašiau seniau čia. Tiek, kad dabar į vidų dar pridėjau džiovintų slyvų, skonis gaunasi dar geresnis.

Pelėsinio sūrio ir kriaušių užkandis

Šį užkandį gaminau ne kartą, tiek, kad šį kartą pakeičiau šiek tiek įdaro sudėtį.

Reikės

bemielės sluoksniuotos tešlos
pelėsinio sūrio (skaniausia su mėlynuoju pelėsiu, aš naudojau "Dor blue")
1 didelės saldžios kriaušės
grietinės


Naudoju bemielę sluoksniuotą tešlą lapeliais. Paimu vieną lapelį, padalinu į 3 lygias dalis. Paėmusi vieną gabaliuką tešlos, dedu į metalinę keksiukų formą ir gražiai iškloju dugną, sujungdama visus kraštus, kad gautųsi gražus dubeniukas.
Pelėsinį sūrį sutrupinti, dėti grietinės. Su grietine nepersistengti, turi gautis tiršta glotni ir vienalytė masė (santykis maždaug toks: 300 gr pelėsinio sūrio ir 1,5 v.š. grietinės). Kriaušę nulupti ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Kriaušės kubelius sudėti į pelėsio sūrio ir grietinės masę. Viską gerai išmaišyti ir pripildyti sluoksniuotos tešlos dubenėlius. Įkaitinti orkaitę iki 180 temp ir kepti, kol gražiai apskrus. Skanaus !!!

Tailandietiška sriuba

Pati skaniausia, kokią tik galima sugalvoti, sriuba. Lengva, subtilaus skonio, šiek tiek aštroka. Ir apskritai kokoso pieno, krevečių, čili pipiro derinys man yra idealiausias.

Reikės

2 didelių svogūnų
1 saujos smulkintų svogūno laiškų
1 saujos smulkių makaronų (smulkios kriauklelės, kaspinėliai, saulutės ar pan.)
1 čili pipiras
1 citrinos
2 a.š. tarkuotos imbiero šaknies
2,5 litro daržovių sultinio
1 skardinė kokoso pieno
1 pakelis krevečių (naudojau tigrines krevetes, galima naudoti mažas lukštentas krevetes, bet jų reiktų apie 400 gr)


Svogūnus supjaustyti smulkiais kubeliais. Įkaitinti keptuvę, pilti šiek tiek aliejaus ir sudėti svogūnus. Kai jie apkepa, sudėti smulkintą čili pipirą be sėklelių. Galiausiai sudėti tarkuotą 1 citrinos žievelę ir tarkuotą imbiero šaknį. Apkeptus svogūnus/čili/citrinos žievelę/imbierą sudėti į puodą, užpilti sultiniu. Sultiniui užvirus sudėti makaronus. Po 15 min sudėti krevetes, dar pavirus 5 min, užpilti kokoso pieną ir sudėti smulkintus svogūno laiškus. Dar po 5 min, išjungti ugnį. Uždengti dangčiu ir palaikyti dar 5 min, kad viskas susigulėtų ir skanauti. Skanaus !!!

Šaltinis  čia

2012 m. balandžio 5 d., ketvirtadienis

Jautienos troškinukas su bulvinukais

Reikės

500 gr jautienos
4 skiltelės česnako
6 cm imbiero šaknies
1 a.š. provanso žolelių
druskos, pipirų
2 v.š. vandens
1 v.š. medaus
1 v.š. sojos padažo arba austrių padažo(naudojau pastarąjį, man jo skoninės savybės priimtinesnės nei sojos, austrių padažas šiek tiek subtilesnis, ne toks intensyviai sūrus, su šiek tiek saldumo)
2 morkos
2 svogūnai

Bulvinukams

5 didelių bulvių
1 kiaušinis
krakmolo, kad bulvių masė nekibų prie rankų


Jautieną supjaustyti plonomis juostelėmis, berti druskos, pipirų, kapoto česnako, tarkuotos imbiero šaknies ir provanso žolelių. Viską gerai išmaišyti ir palaikyti bent kelias valandas.
Pasmulkinti morkas, svogūnus.
Gerai įkaitinti keptuvę, pilti aliejaus ir sudėti mėsą, viską gerai apkepti. Pilti stiklinę vandens, sumažinti ugnį ir troškinti. Kai vanduo bus beveik nugaravęs, sudėti morkas ir svogūnus, gerai išmaišyti, uždengti dangčiu ir šiek tiek patroškinti. Kai daržovės suminkštės, atidengti dangtį ir leisti skysčiui visai nugaruoti, kad viskas nebesitroškintų, o keptų. Sumaišyti 2 v.š. vandens su medumi ir soja(austrių padažu), gerai išmaišyti ir užpilti ant mėsos. Ugnį padidinti ir leisti vandeniui išgaruoti. Jautiena gaunasi minkšta, susimaišę imbiero ir medaus skoniai, suteikia troškinukui subtilaus skonio.
Bulvinukus pasigaminti paprasta. Bulves nuskusti, išvirti, atvėsinti, sumalti. Dėti kiaušinį ir krakmolą. Krakmolą dedu po 1 v.š., kol masė tampa minkšta, bet nekibi. Formuoti nedidelius kukuliukus ir išvirti pasūdytame vandenyje, apie 7-8 min.
Skanaus!!!