2012 m. gegužės 28 d., pirmadienis

Trapūs sausainiai su žemės riešutais ir datulėmis


Aš labai mėgstu šiuos sausainius. Jie lengvai pagaminami, jiems nereikia daug produktų, jie trapūs ir tirpstantys burnoje. Tiesiog idealu prie kavos puodelio.

Reikės ( iš šio kiekio gaunasi apie 60 sausainių)

200 gr sviesto
220 gr cukraus
2 kiaušiniai
apie 500 gr miltų
2 saujos sūdytų kepintų žemės riešutų
1 sauja smulkiai pjaustytų datulių(galima naudoti razinas, slyvas ar pan.)

Kambario temperatūros sviestą išsukti kartus su cukrumi ir kiaušiniais.Dėti riešutus ir datules, galiausiai miltus. Tešla turi gautis kaip plastilinas. Tešlą lengvai pakočioti ant miltais pabarstyto stalo, ne per plonai. Išspausti su formele norimus sausainius ir kepti 180 temp., kol gražiai paruduos. Skanaus !!!

Kibinai


Šį kartą su kapota mėsa. Tešlos receptas čia

Įdarui naudojau

500 gr sprandinės
2 didelius svogūnus
1/2 stiklinės vandens
druska, pipirai

Mėsą sukapojau mažais gabaliukais, dėjau smulkiai pjaustytus svogūnus, pyliau vandens, bėriau druskos ir pipirų.

"Karališkas" sprandinės kepsnys


Tai puikus patiekalas kepsnių mėgėjams. Sotus, išraiškingo skonio, sultingas kepsnys.

Reikės

kiaulienos sprandinės
druska (naudojau meškinio česnako druską), pipirai

Paniravimui

2 kiaušiniai
2 v.š. kieto smulkiai tarkuoto sūrio ( parmezanas, džiugas, žalgiris ar pan)

Užliejimui

100 gr mėgiamo sūrio (labai tinka mocarela, šį kartą naudojau fermentinį sūrį su čili pipirais)
saujos kapot petražolių
saujos čeri pomidoriukų
2 v.š. majonezo

Šį kartą naudojau, vyro mėgiamą sprandinę su kaulu, galima ir be jo. Mėsą šiek tiek pamušti. Apibarstyti druska ir pipirais.
Kiaušinius išplakti ir berti kietojo sūrio. Kepsnius apvolioti kiaušinio plakinyje su sūriu ir apkepti ant mažos ugnies iš abiejų pusių, kad gražiai apskrustų. Apkepusią mėsą sudėti į kepimo skardą.
Užliejimui skirtą sūrį sutarkuoti, dėti kapotas petražoles, į keturias dalis pjaustytus pomidoriukus, majonezą. Aš dar supyliau likusį kiaušinio plakinį su kietuoju sūriu, tuomet užliejimas gaunasi standesnis. Visą šią masę padalinti ant kiekvieno kepsnio. Kepsnius kepti 180 temp., apie 25-30 min. Skanaus !!!




2012 m. gegužės 24 d., ketvirtadienis

Įdaryti makaronai


Reikės

400 gr didelių makaronų

1 įdaras

250 gr rikotos
150 gr lašišos filė
šviežių krapų pagal skonį
druska, pipirai

2 įdaras

200 gr lydyto sūrelio
3 skiltelės česnako
šviežių petražolių pagal skonį
druska, pipirai

Padažui

maža skardinė pomidorų savo sultyse be odelių
svogūnas
200 gr grietinėlės 12%
druska, pipirai, cukrus
cukinija
šiek tiek brokolio

Pirmiausia apvirti makaronus, neilgiau 10 min. Apvirus, perlieti šaltu vandeniu.
 1 įdaras. Lašišą supjaustyti mažais kubeliai, apibarstyti pipirais (aš naudojau citrininius) ir druska. Apkepti keptuvėje, atidėti ir atvėsinti. Į indą dėti rikotą, kapotus krapus, atvėsusią lašišą, berti šiek tiek druskos, pipirų.
 2 įdaras. Į indą dėti lydytą sūrelį ( Mildutės tipo), traiškytą česnaką, kapotų petražolių, druskos, pipirų pagal skonį.

Paimti gilų kepimo indą, dėti sluoksnį pusžiedžiais pjaustytų cukinijų, mažomis šakelėmis brokolius. Makaronus įdaryti abiem įdarais. Juos sudėti ant daržovių.
Padažas. Įkaitinti keptuvę, pilti aliejaus ir apkepti smulkiais pjaustytus svogūnus, jiems apkepus sudėti pomidorus. Šiek tiek patroškinti, dėti druskos, pipirų ir cukraus (dedu maždaug arbatinį šaukštelį). Viską gerai išmaišyti, pilti grietinėlę ir paruoštą padažą užpilti ant makaronų. Kepti 180 temp įkaitintoje orkaitėje apie 30 min, pirmas 20 min uždengus folija. Skanaus !!!



2012 m. gegužės 21 d., pirmadienis

Biskvitiniai sausainiai su džiovintomis datulėmis


Tai purūs,minkšti sausainiai. Man jie primena sausainius skirtus Tiramisu desertui.

Reikės

140 gr miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos
2 kiaušiniai
100 gr. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
saujos džiovintų datulių

Kiaušinius plakti 3 min mikseriu vidutiniu greičiu. Suberti cukrų, vanilinį cukrų ir dar paplakti 3 min. Suberti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, druska. Viską gerai išmaišyti.
Galiausiais sudėti smulkiai supjaustytas datules. Išmaišyti.
Skardą iškloti kepimo popieriumi. Paimti šaukštą, kabinti tešlos ir dėti į skardą 3 cm atstumu vienas nuo kito. Kepti 180 temp įkaitintoje orkaitėje apie 8 min. Skanaus !!!




Šaltinis čia


2012 m. gegužės 17 d., ketvirtadienis

Įdaryti vištienos ketvirčiai



Reikės

4 vištienos ketvirčių
1 didelės morkos
2 svogūnų
4 didelių pievagrybių
saujos džiovintų slyvų
druskos, pipirų


Pirmiausia pasiruošti ketvirčius. Atsargiai atskirti odą nuo mėsos, bet nenuimti. Išimti kaulą, paliekant tik patį galiuką. 






Išimtą mėsą, sumalti. Morką supjaustyti plonais šiaudeliais, svogūną smulkiais kubeliais. Morką ir svogūną šiek tiek apkepti, kad suminkštėtų. Galiausiai supjaustyti mažais kubeliais pievagrybius ( jie mėsai neleis išsausėti ). Mėsą sumaišyti su apkeptomis daržovėmis ir pievagrybiais. Dėti druskos, pipirų. Viską gerai išmaišyti.
Vištienos odeles prikimšti pasiruoštu įdaru, įdėti po kelias slyvas (jei mėgstate) ir susiūti siūlu, kad bekepant įdaras neiškristų. Iškepus, labai lengvai siūlas išsitraukia.
Įkaitinti orkaitę iki 190 temp ir kepti apie 35-40 min., kol gražiai apskrus. Labai skanu su salierų kotų salotomis.


Skanaus !!!

Salierų kotų salotos


Labai skanios, gaivios ir paprastos salotos.

Reikės

1 didelis saldžiarūgštis obuolys
1 didelė morka
1 didelis saliero stiebas
pora šaukštų majonezo


Obuolį nulupti, supjaustyti nedideliais kubeliais. Morką ir salierą supjaustyti mažesniais kubeliais, nei obuolį. Viską sumaišyti su majonezu ir skanauti. Skanaus !!!

2012 m. gegužės 15 d., antradienis

Žydiškas kugelis pagal Beata


Rekės

200 gr vermišėlių
400 gr varškės
3 kiaušiniai
200 gr grietinės
2 v.š. cukraus ( dėjau 3 v.š., nes nedėjau razinų)
žiups. druskos
2 v.š. džiuvesėlių
2 v.š. rudojo cukraus
sviesto gabaliukų (aš sudėjau kažkas 100 gr)


Pirmiausia pasiruošti vermišėlius. Aš jų neverdu, o užpilu verdančiu vandeniu, beriu druskos, palaikau, kol suminkštėja, nusiunkiu.
Varškę ištrinti su kiaušiniais, cukrumi ir druska. Jei mėgstate, berkite nuplikytas razinas. Galiausiai makaronus. Viską gerai išmaišyti ir visą masę supilti į riebalais ir džiuvesėliais išteptą formą. Viršų pabarstyti džiuvesėliais ir ruduoju cukrumi, ant viršaus sudėti mažais gabaliukais supjaustytą sviestą. Kepti 180 temp įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Skanaus !!!

2012 m. gegužės 14 d., pirmadienis

Forminis batonas


Receptą naudoju jau labai seniai, greičiausiai jis paimtas iš www.supermama.lt, kadangi visus patikusius receptus susirašydavau į savo receptų knygą, tai tokios mados, iš kur jis paimtas, rašyti nebuvo :). Receptas labai paprastas, jį gali drąsiai bandyti tos, kurios dar nėra kepusios duonos, o išsikepti noris, dar nebuvo taip, kad nepavyktų.


Reikės

375 gr miltų
5 gr miltų
1 v.š. minkšto sviesto ( į tešlą )
1 v.š. lydyto sviesto ( duonos aptepimui)
1,5 a.š. druskos
1 a.š. cukraus
apie 200 ml šilto vandens

Į šiltą vandenį ( ne karštą, o šiltą, kad įkišus pirštą į vandenį jaustumėte šilumą, o ne karštį ) suberti mieles ir cukrų. Viską išmaišyti ir palikti pastovėti 10 min., turi susidaryti puta, jei ji nesusidarė, geriausiai viską pakartoti, kad duona pavyktų.
Į pasigamintą mišinį dėti druską ir  po truputį berti miltus, kad gautųsi elastinga, minkšta tešla. Galiausiai įminkyti sviestą. Gerai išminkyti tešlą.
Stačiakampę formelę 26x11 cm ištepti riebalais.
Tešlą padalinti į tris dalis, iš jų padaryti volelius ir supinti kasą. Ją perkelti į skardelę, viršų aptepti lydytu sviestu. Pridengti ir laikyti 1 val laiko, kol gražiai pakyla ( pakyla ji 3 kartus).
Orkaitę įkaitinti iki 220 temp ir kepti 10 min, po 10 min, kaitrą sumažinti iki 200 temp ir dar kept 20 min.
Iškepusią atvėsinti skardoje, atvėsusią laikyti maišelyje. Skanaus !!!


P.S. kiekvieną kartą ji gali būti vis kitokia, tereikia fantazijos. Kelios variacijos: įmaišyti į tešlą džiovintas žoleles; pasigaminti česnakinį sviestą ir darant kasą kiekvieną volelį pertepti juo; galima įdėti smulkintų alyvuogių, džiovintų pomidorų ir pan.

Šoninės juostelės su raudonėliu


Patiekalas labai paprastas, tiek, kad mėsos marinavimui pasirinkau šviežias žoleles, kurios patiekalui suteikė neapsakomą aromatą ir labai gerą skonį. Kai darže užderi prieskoninės žolelės, nuodėmė būtų jų nenaudoti.


Reikės

600 gr šoninės ( rinkausi liesą, kur mėsos daugiau, nei lašinuko)
geros saujos kapoto šviežio raudonėlio
pusė saujos salierų lapų
6 skiltelės česnako
druskos, pipirų

Šoninę supjaustyti juostelėmis. Ant mėsos berti smulkiai kapotus raudonėlius ir saliero lapus, galiausiai kapotą česnaką, druską ir pipirus. Viską gerai įtrinti į šoninę. Palikti valandėlei pastovėti.





Šią šoninę kepiau kepimo rankovėje, galima ją kepti ir paprastai, jei norisi apskrudusios mėsos, galima troškinti. Paruošimo būdas ne toks svarbus, šviežių žolelių aromatas ir jų suteikiamas skonis nenukentės.
Orkaitę įkaitinau iki 190 temp ir kepiau apie valandą laiko, kartu su bulvėmis. Skonis nepakartojamas. Skanaus !!!


2012 m. gegužės 10 d., ketvirtadienis

Kalakutienos kepsnys



1 kg kalakuto kulšies
1 v.š. skysto medaus ( galima pakeisti auksaspalviu sirupu)

Marinatui

2 v.š. garstyčių su grūdeliais
1 v.š. balzamiko acto
1 v.š. aliejaus
1/2 a.š. džiovinto rozmarino
1/2 a.š. džiovinto raudonėlio
druskos, pipirų


Pirmiausia iš kalakutienos kulšies išėmiau kaulą. Mėsą šiek tiek pamušau mėsos plaktuku, ties odą padariau kelias įpjovas. Visus marinavimui skirtus produktus sumaišyti ir gerai įtrinti kalakutieną. Geriausia taip pamarinuoti ryte, o vakare kepti.

Pasimarinavusią mėsą susukti į vyniotinį ir surišti maistiniu siūlu. Taip bekepanti mėsa išlaikys savo sultingumą, mėsa nebus sausa.





Orkaitę įkaitinti iki 190 temp ir kepti apie 1 val 10 min., praėjus laikui, mėsą ištraukti, nuimti siūlus ir aptepti medumi. Kalakutieną vėl pašauti į orkaitę 5 min., kol gražiai paruduos ir viršus karamelizuosis. Skanaus !!!










2012 m. gegužės 8 d., antradienis

Žuvies kotletai



400 gr žuvies ( ją reiks susimalti arba pirkti iš karto paruoštą žuvies faršą)
1 didelis kiaušinis (faršui)
1,5 v.š. miltų
druska, pipirai
1/3 citrinos sulčių
 kukurūzų miltų (galima naudoti kvietinius miltus)
džiuvesėlių
 2 kiaušiniai (kotletų paniravimui)

Įdarui

1 didelė morka
1 didelis svogūnas
150 gr fermentinio sūrio

Pirmiausia pasiruošti įdarą. Morką sutarkuoti, svogūnus supjaustyti kubeliais ir viską šiek tiek apkepti. Atvėsinti ir sumaišyti su sutarkuotu sūriu.
Žuvį sumalti, įmušti kiaušinį, berti prieskonius, supilti citrinos sultis, berti miltus ir viską gerai išmaišyti.
Žuvies faršas gaunasi lipnus, tad prieš formuojant kotletus, rekomenduoju pasidėti indą su vandeniu, kad suvilgyti rankas. Padrėkinus rankas, imti gabalėlį žuvies faršo, padaryti blynelį, dėti įdaro, viską gerai užspausti ir formuoti kotletus. Apvolioti miltuose, kiaušinyje ir džiuvesėliuose. Taip paruoštus kotletus, padėti į šaldytuvą 30 min. Kepti gerai įkaitintoje keptuvėje arba fritiūrinėje. Skanaus !!!


2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Vištienos kumpeliai su daržovių troškiniu


Vištiena labai aromatinga, sultinga, su traškia plutele ir skaniu daržovių troškinuku.

Reikės

vištienos kumpelių ( turėjau 4 vnt)
kukurūzų krakmolo

Vištienos marinavimui

1/2 a.š. saldžiosios paprikos
1/2 a.š. česnako granulių
1/2 a.š. raudonėlio
1/2 a.š. ciberžolės arba kario
žiupsnelio pipirų
druskos
balzamiko acto ( ant kiekvieno kumpelio po 1 a.š., actas leidžia mėsai greičiau užsimarinuoti ir pati mėsa tampa minkštesnė)

Daržovių troškinukui

6 pomidorų ( galima naudoti konservuotus pomidorus)
1 cukinija
2 svogūnai
2 morkos
džiovinto baziliko
druskos, pipirų

Pirmiausia pamarinuoti vištieną. Visus sausus prieskonius sumaišyti, galiausiai supilti balzamiko actą ( aš pyliau 2 v.š.). Visu šiuo mišiniu įtrinti vištieną. Palikti pusvalandžiui.

Kumpelius apvolioti kukurūzų krakmole ir apkepti, kol gražiai apskrunda. Apkepusius kumpelius atidėti į šalį.
Morkas supjaustyti kubeliais ir sudėti į gerai įkaitintą keptuvę, šiek tiek apkepti. Ant morkų dėti smulkiai pjaustytą svogūną. Viską gerai išmaišyti ir dar šiek tiek apkepti. Galiausiai sudėti supjaustytus pomidorus ( kiekvieną pomidorą padalinu į 6 dalis). Viską gerai išmaišyti, dėti druskos, pipirų ir baziliko.

Paimti skardą. Pirmu sluoksniu sudėti pusžiedžiais pjaustytą cukiniją, ant cukinijų supilti apkeptas daržoves (visą keptuvės turinį), ant viršaus sudėti vištienos kumpelius. Taip paruoštą vištieną pašauti į 180 temp įkaitintą orkaitę 20 min., po 20 min vištieną apšlakstyti susidariusiomis nuo troškinuko sultimis ir dar pašauti į orkaitę 20 min.  Skanaus !!!


2012 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

Mėsos ir daržovių pyragas


Reikės

400 gr maltos mėsos ( šį kartą susimaliau kiaulienos kumpį)
1 cukinijos
1 baklažano
1 morkos
1 svogūno
geros saujos pievagrybių

druskos, pipirų

Tešlai

260 gr miltų
1 kiaušinis
130 gr sviesto
druskos
2 v.š. šalto vandens


Užpilui

250 gr grietinės
1 kiaušinis

Pirmiausia pasigaminti tešlą. Persijoti miltus, įmušti kiaušinį, berti druskos, dėti gabaliukais supjaustytą sviestą. Suminkyti tešlą. Galiausiai pilti vandenį. Pasiruoštą tešlą dėti į šaldytuvą 1 val.

Įdaras. Supjaustyti smulkiais kubeliais svogūną. Įkaitinti keptuvę, pilti aliejaus, pakepinti svogūnus. Ant svogūnų sudėti maltą mėsą, viską gerai apkepti. Berti druskos, pipirų. Apkeptą mėsą atidėti į šalį.
Visas daržoves supjaustyti juostelėmis, sudėti į įkaitintą keptuvę ir šiek tiek apkepti. Dėti prieskonių. Apkeptas daržoves sumaišyti su malta mėsa.

Tešlai atšalus, ją iškočioti. Geriausiai kočioti ant kepimo popieriaus, kad lengviau būtų galima perdėti į formą. Tešlos dugną subadyti šakute ir pašauti į 190 temp įkaitintą orkaitę 10 min. Iškepus padą, jį šiek tiek atvėsinti ir sudėti pasiruoštą įdarą. Įdarą gerai paspausti.
Grietinę sumaišyti su kiaušiniu ir užpilti ant pasiruošto pyrago. Kepti 190 temp 40 min. Galima, kas mėgsta, ant viršaus pabarstyti tarkuoto sūrio. Skanaus !!!