2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Bulvių ir maltos mėsos apkepas


Reikia pripažinti esu reklamų auka :) Ne išimtis ir visos reklamos susijusios su maistu, viena iš jų reklamos susijusios su visomis maggie idėjomis, juk kaip skaniai skamba šultingi šonkauliukai :). Bėda tik tame, kad mūsų šeimoje yra vengiama tokių visokių E, tad reikia pasukti galvą, kad pagaminti kažką panašaus. Neesame mes pamišę dėl ekologijos, visa mūsų ekologija (maisto atžvilgiu), tai nuosavame darže/šiltnamyje užaugintos daržovės, prieskoninės žolelės.
Šį kartą užsinorėjau pagaminti bulvių ir maltos mėsos apkepą. Kaip sakoma, svarbu idėja, o kaip ją įgyvendinti kiekvieno žmogaus skonio ir galimybių reikalas.

Reikės

400 gr maltos mėsos
600 gr bulvių
2 dideli svogūnai
4 skiltelės česnako
4 dideli pomidorai
200 gr liesos grietinės ( labai tinka jogurtinė grietinė)
200 ml vandens
džiovintos žolelės ( naudojau mairūną, čiobrelį ir petražolę)
druskos, pipirų
1 v.š. su kaupu pomidorų pastos
1 kiaušinis
50 gr sūrio

Pirmiausia pasiruošti maltą mėsą. Svogūnus supjaustyti mažais kubeliais ir pakepinti keptuvėje, ten pat sudėti smulkintą česnaką. Prieskoninėms daržovėms apkepus, sudėti maltą mėsą, pakepinti. Pomidorus nulupti, supjaustyti mažais kubeliais ir sudėti ant maltos mėsos. Sumaišyti ir užpilti pusę stiklinės vandens. Kai vanduo baigs nugaruoti, berti prieskonius, t.y. druską ir pipirus. Viską gerai išmaišyti ir pasiruoštą maltą mėsą atidėti.

Bulves nuskusti, supjaustyti plonomis riekelėmis, aš sutarkavau per tarką.
Paimti karščiui atsparų indą. Pirmas sluoksnis yra bulvių.





Ant bulvių sluoksnio paskleisti pusę pasiruošto maltos mėsos troškinuko.
Tuomet vėl bulvių sluoksnis, ant jų likusio maltos mėsos troškinuko ir ant viršaus sudėti likusias bulves.





Grietinę sumaišyti su vandeniu, pomidorų pasta, džiovintomis žolelėmis, druska, pipirais. Į visą šią masę įdėi paplaktą kiaušinį. Viską gerai išmaišyti ir užpilti ant bulvių/mėsos apkepo.

Įkaitinti orkaitę iki 180 temp ir kepti +- 1 val laiko, kai bulvės pakankamai suminkštės, ant viršaus užberti tarkuoto sūrio ir pašauti atgal į orkaitę, kol gražiai apskrus. Kai apkepas iškepa, geriausia jį dar palikti apie 10-15 min išjungtoje orkaitėje, kad viskas susistovėtų ir būtų lengviau pjaustyti.
Skanaus !!!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą