2012 m. birželio 27 d., trečiadienis

Vištienos krūtinėlės šašlikas su šiltomis cukinijų ir pomidorų salotomis



Vištienai reikės

poros vištienos krūtinėlių
2 v.š. majonezo
druskos, pipirų
džiovino rozmarino

Šiltoms cukinijų ir pomidorų salotoms reikės

1 didelės cukinijos
10 vnt čeri pomidoriukų
4 skiltelės česnakų
gabaliukas sviesto
druska, pipirai


Vištieną supjaustyti gabaliukais. Dėti majonezo, druskos pipirų ir džiovinto rozmarino (labai skanu vietoje jo naudoti imbierą). Geriausiai taip vištienai leisti pasimarinuoti bent kelias valandas.
Medinius iešmukus prieš kepant, pamerkti 30 min į vandenį. Sumaut ant iešmukų vištieną. Paimti gilesnę skardą, kad sudėjus iešmukus, jie nesiliestų su skardos dugnu.
Orkaitę įkaitinti iki 180 temp. Paimti karščiui atsparų indą, pripilti jį vandeniu. Aš dar įdedu į vandenį intensyvaus kvapo džiovintų žolelių, tokių kaip mairūnas, anyžius, kad kepant vištienai ji dar prisipildytų aromatais. Vanduo garuodamas neleidžia krūtinėlei išsausėti, ji išlieka minkšta ir sultinga.
Skardą su vandeniu dėti į orkaitę, palaukti, kol orkaitė įkais iki reikiamos temperatūros, tuomet dėti vištieną ir kepti apie 25 min.

Per tą laiką pasiruošti šiltas salotas. Cukiniją supjaustyti šiaudeliais. Įkaitinti keptuvę, dėti gabaliuką sviesto, šiek tiek aliejaus, kad sviestas nesviltų, dėti cukiniją. Ant jos smulkiais gabaliukais supjaustytą česnaką. Jiems apkepus, sudėti per pusę padalintus pomidoriukus. Viską padruskinti, papipirinti, dar pakepti kelias minutes.

Garnyrui naudojau ryžius, prie vištienos šiltą pelėsinio sūrio padažą ( padažas labai paprastas, į keptuvę dėti nedidelį gabaliuką sviesto, tuomet kubeliais pjaustytą sūrį ir kelis šaukštus grietinės, viską kaitinti ant vidutinės ugnies nuolat maišant, kol sūris ištirps). Skanaus !!!


2012 m. birželio 24 d., sekmadienis

Krevečių užkandis



Reikės

tigrinių krevečių
česnako
čili  pipiro
stambios druskos
alyvuogių aliejaus
1 v.š. skysto medaus

padažui

200 gr pelėsinio sūrio ( intensyvesnio skonio, naudojau su mėlynuoju pelėsiu Dor blue)
2 v.š. grietinės

Atitirpusias krevetes apšlakstyti alyvuogių aliejumi, berti druskos, kapotų pipirų. Išmaišyti ir palikti pusvalandžiui. Gerai įkaitinti keptuvę, pilti šiek tiek aliejaus, dėti kapotus česnakus, jiems apkepus, sudėti krevetes. Apkepti ( trumpai, kad krevetės tik pašiltų, nes ilgai jas kepant jos tampa guminės). Galiausiai dėti medaus ir viską gerai išmaišyti. Leisti joms karamelizuotis. Ištraukus iš keptuvės, leisti joms atvėsti.
Per tą laiką pasigaminti padažą. Viskas labai paprastą. Sūrį supjaustyti smulkiai, dėti grietinę ir viską gerai išsukti, kad neliktų gumulėlių ir padažas būtų vientisas. Viskas. Skanaus !!!

2012 m. birželio 23 d., šeštadienis

Spageti makaronai su vištienos ir pelėsinio sūrio padažu


Tai labai greitas, skanus patiekalas. Patiks tiems, kurie mėgsta pelėsinius sūrius ir aštrokus patiekalus.

Reikės

poros vištienos krūtinėlių puselių
čili pipiras
šaukštelis tarkuoto imbiero
5 skiltelės česnako
2  svogūnai
2 su kaupu šaukštai grietinės
apie 200 gr pelėsinio sūrio ( rinkitės mėgstamiausią, aš ištikima Dor Blue pelėsiniam sūriui)
mėgiamų prieskonių ( vištienos marinatui naudojau karį, druską, šiek tiek citrinos žievelės ir citrinos sulčių)


Pirmiausia pamarinuoti vištieną. Vištienos krūtinėles supjaustyti kubeliais, dėti karį, druską, citrinos žievelės ir citrinos sulčių (jų nepadauginti, jų reikia dėl aromato ir labai skanu, kai citrinos skonis susimaišo su čili pipiru).
Įkaitinti keptuvę, dėti pasmulkintą česnaką, kapotus svogūnus ir tarkuotą imbierą. Jiems pakepus, sudėti vištieną. Vištienai šiek tiek pakepus sudėti smulkiai tarkuotą čili pipirą. Viskam gerai apkepus, dėti grietinę, kai grietinė pradės kunkuliuoti, sudėti kubeliais pjaustytą pelėsinį sūrį ir vis maišyti, kol jis ištirps. Jei reikia dėkite papildomai druskos.
Išsivirkite makaronus, užpilkite pasiruoštu padažu ir mėgaukitės. Skanaus !!!

Švelniai rauginti agurkėliai


Labai skanūs, traškūs agurkėliai. Patiks tiems, kurie mėgsta švelniai raugintus agurkus.

Reikės

agurkų
druskos
krapų

Agurkus supjaustyti į keturias dalis. Krapus sukapoti. Paimti gilesnį dubenį lygiu dugnu. Dėti sluoksniais, agurkų sluoksnis, druskos (druską reguliuoti pagal savos skonį, bet per daug jos negailėti, dedu kažkas apie puse arbatinio šaukštelio sluoksniui), gausiai pabarstyti krapais ir vėl viską kartoti, kol baigsis agurkai. Taip paruoštus agurkus uždengti (dangčiu, jei tokio nėra, tuomet folija ar pan.) ir padėti į šaldytuvą, skanauti jau paros laiko. Skanaus !!!

2012 m. birželio 17 d., sekmadienis

Sluoksniuotos tešlos krepšiukai su karamelizuotais svogūnais ir šoninės traškučiais



Reikės

bemielės sluoksniuotos tešlos
4 svogūnų
2 v.š.cukraus
0.5  a.š. druskos
karšto rūkymo šoninės


Bemielės tešlos lakštus padalinti į tris dalis. Iš kiekvieno gabaliuko formuoti krepšelį. Aš gabaliuką perlenkiu per pusę, kraštelius gerai sukibinu ir tokią kišenėlę, dedu į keksiuko formą. Formoje dar paspaudau pirštais, kad susiformuotų gražus krepšelis.
Karšto rūkymo šoninę supjaustyti plonomis juostelėmis. Įkaitinti keptuvę, įpilti lašelį aliejaus ir sudėti šoninę. Gerai pačirškinti, kad šoninė taptų kaip traškutis. Ją išimti iš keptuvės ir atidėti, kol atvės.
Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais. Gerai įkaitinti keptuvę, pilti aliejaus, sudėti svogūnus, gerai apkepti, kol jie taps auksaspalviai ir minkšti. Berti druskos, išmaišyti ir galiausiai suberti cukrų. Viską gerai išmaišyti, pakaititi, kol svogūnai karamelizuosis.

Paimti keksiukų formą, su pasiruoštą tešlą, pirmiausia dėti šoninę







po svogūnus







Įkaitinti orkaitę iki 180 temp ir kepti, kol gražiai apskrunda. Skanaus !!!

Traškūs trikampiukai su mėsos ir džiovintų grybų įdaru


Tešlai reikės

2 kiaušiniai
3 v.š. aliejaus
druskos
žiupsnelis cukraus
+- 450 gr miltų
+- pusė stiklinės vandens

Įdarui reikės

200 gr maltos kiaulienos
200 gr džiovintų grybų (juos galima pakeisti pievagrybiais)
svogūno
druskos, pipirų

Į gilų dubenį įmušti kiaušinius, berti druskos, cukraus ir pilti aliejų. Viską labai gerai išplakti. Pilti vandenį. Išmaišyti. Miltus berti po du šaukštus ir vis maišyti, kol tešlą reiks pradėti minkyti. Tešla turi gautis minkšta, ne per kieta. Paruoštą tešlą palikti pusvalandžiui pastovėti.
Mėsą sumaišyti su sumaltais grybais ir smulkiai kapotu svogūnu. Berti prieskonius.

Tešlą, labai plonai iškočioti ant pamiltuoto stalo ir supjaustyti 5 cm storio juostelėmis. Dėti mažą gabaliuką pasiruošto įdaro ir formuoti trikampėlius.



Taip paruoštus trikampėlius galima kepti dviem būdais, t.y. virti riebaluose arba orkaitėje, tuomet juos reiktų aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti 180 temp, kol gražiai apskrus.

Skanaus !!!




Traškūs žuvies piršteliai



Reikės

+- 500 gr mėgiamos žuvies filė
2.5 stiklinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. aliejaus
2 v.š. krakmolo
1 kiaušinio
druskos, pipirų
šiek tiek vandens, kad tešla gautųsi tokia kaip lietiniams
aliejaus kepimui

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska, pipirais, krakmolu. Viską sumaišius įmušti kiaušinį, pilti aliejų. Išmaišyti. Pilti vandenį, jo pilti po truputį ir nuolat maišyti, tešla turi gautis kaip lietiniams blynams.
Žuvį supjaustyti piršto storio juostelėmis. Pabarstyti prieskoniais. Kiekvieną gabaliuką apvolioti miltuose, tuomet pamirkyti tešloje ir virti riebaluose.
Patiekti su mėgiamu padažu. Labai rekomenduoju tokį, kuriam reikės:

2 v.š. majonezo
1 a.š. citrinos sulčių
1 a.š. cukraus
1 marinuoto agurkėlio

Majonezą sumaišyti su citrinos sultimis, cukrumi. Agurką supjaustyti labai smulkiais kubeliais ir sudėti į majonezo mišinį. Viską gerai sumaišyti. Skanaus !!!

2012 m. birželio 8 d., penktadienis

Raudoname vyne troškinta jautiena



Reikės

jautienos (išpjova, nugarinė ar pan.)
jūros druskos
pipirų
alyvuogių aliejaus
saujos džiūvesėlių
200 ml sauso raudono vyno
1 obuolys
2 dideli svogūnai
4 skiltelės česnakų
1 v.š. cukraus


Jautieną apibarstyti jūros druska, pipirais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Palaikyti 30 min.
Jautieną apvolioti džiūvesėliuose ir apkepti iš visų pusių, gerai įkaitintoje keptuvėje. Atidėti.
Supjaustyti svogūnus pusžiedžiais, česnaką didesniais gabaliukais. Apkepti gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Užberti cukraus, šiek tiek druskos. Galiausiai supilti vyną, leisti šiek tiek pavirti, kad išgaruotų alkoholis. Ant svogūnų/česnakovyno uždėti jautieną, pavartyti.
Paimti gilesnę skardą, dėti mėsą, ant jos užpilti visą keptuvės turinę, aplinkui išdėlioti nuluptas obuolio skilteles. Skardą uždengti folija ir kepti 190 temp įkaitintoje orkaitėje, apie valandą laiko (laikas priklauso nuo mėsos dydžio).
Šį kartą patiekiau su bulvių kroketais. Mėsa gaunasi labai aromatinga, minkšta.

P.S. jei nenorite naudoti vyno, labai tinka skiestos vynuogių arba aronijų sultys.

Skanaus !!!

2012 m. birželio 7 d., ketvirtadienis

Vištienos suktinukas su įdarytu kalafiorų tešlos krepšeliu


Tai vienas iš dviejų mano firminių patiekalų. Pagyrų sulaukęs ne kartą, tikiuosi patiks ir jums.

Reikės

Vištienos suktinukams

2 vištienos krūtinėlių ( iš jų gausis 4 suktinukai)
druskos, pipirų
majonezo
šviežio sūrio su žolelėmis ( tinka ir mocarela)
kukurūzų krakmolo

Vištienos suktinukams aptepti

1 v.š. austrių padažo (tiks ir tamsusis sojų padažas)
1 v.š. skysto medaus (tinka auksaspalvis sirupas)

Kalafiorų tešlos krepšeliams

200 gr kalafioro
80 gr sviesto
1 kiaušinis
apie 170 gr miltų
žiupsnelis druskos


Krepšelių įdaras (tinka bet kokios jūsų mėgiamos daržovės)

1 cukinija
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
druska, pipirai

Padažui

150 gr liesos grietinėlės
100 gr lydyto sūrelio ("Mildutės" tipo)
saujos kapotų petražolių
šiek tiek druskos

Pirmiausia reikia pasigaminti tešlą. Kalafiorą sutarkuoti per smulkią tarką.






Į tarkuotą kalafiorą įmušti kiaušinį, kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, berti druskos. Galiausiai  suberti miltus. Tešlą išminkyti. Ji gaunasi labai minkšta, šiek tiek kimbanti prie rankų. Taip paruoštą tešlą dėti į šaldytuvą 30 min.




Vištienos krūtinėlę padalinti į dvi dalis, per maistinę plėvelę gerai išmušti. Pabarstyti mėgiamais prieskoniais. Dėti šaukštelį majonezo ir ištepi visą krūtinėlės paviršių, ant jo juostelėmis pjaustytą sūrį. Susukti suktinuką, apvolioti kukurūzų krakmole ir šiek tiek apkepti įkaitintoje keptuvėje. Apkepimas apvoliojus kukurūzų krakmole, neleis suktinukams išsausėti bekepant orkaitėje.


Toliau reikia pasigaminti krepšelius. Rankas lengvai pamiltuoti, imti tešlos gabaliuką ir iškloti keksiukų formeles. Ne per plonai.







Įdarui keptuvėje apkepti svogūną, česnaką ir šiaudeliais pjaustytą cukiniją, berti prieskonių, šiek tiek atvėsinti ir sudėti į krepšelių vidų. Daržoves galima naudoti kokias tik labiausiai mėgstate.





Įkaitinti orkaitę iki 180 temp ir kepti 35 min, po 20 min, vištienos suktinukus aptepti austrių padažu/medumi mišiniu.

Padažui pasigaminti reikia, pakaitinti grietinėlę, tuomet dėti lydytą sūrelį, kapotas petražoles ir šiek tiek druskos. Viską gerai išmaišyti.

Skanaus !!!


2012 m. birželio 1 d., penktadienis

Kuskusas su lašišos padažu


Labai lengvai ir greitai pagaminamas patiekalas. Tinka nuolat skubantiems ir laiko prie puodų suktis neturintiems žuvies mėgėjams.

Reikės

Kuskusui

250 gr kuskuso kruopų
250 ml vandens
1 v.š. aliejaus
2 a.š. sviesto
daržovių ( šį kartą dėjau brokolio, svogūno, cukinijos - tinka visos daržovės, kurias mėgstate)
druskos

Lašišos padažui

400 gr lašišos
4 skiltelės česnako
1 didesnis svogūnas
sauja kapotų šviežių krapų
0,5 čili pipiro (galima nedėti, jei nemėgstate aštriau)
2 v.š. su kaupu grietinės

Lašišos marinatui

0,5 citrinos sulčių
stambiai maltų kvapniųjų pipirų
druskos (naudojau meškinio česnako druską)


Lašišą supjaustyti nedideliais kubeliais. Pabarstyti pipirais, druska, pilti citrinos sulčių. Išmaišyti.

Kuskusas. Svogūną smulkiai sukapoti. Įkaitinti keptuvę, pilti šiek tiek aliejaus, apkepinti svogūną.Kubeliais supjaustyti cukiniją, žiedeliais atskirti brokolį ir sudėti į keptuvę. Įpilti šiek tiek vandens ir leisti pasitroškinti. Troškinti, kol išgaruos vanduo ir daržovės ims kepti. Išjungti ugnį.
250 ml vandens užvirinti. Įpilti šauktą aliejaus, berti šiek tiek druskos. Puodą nuimti nuo ugnies, suberti kruopas , išmaišyti ir uždengti dangčiu. Po 4 min, į puodą sudėti sviestą ir apkeptas daržoves. Viską gerai išmaišyti ir uždengti dangčiu.

Lašišos padažas. Įkaitinti keptuvę pilti šiek tiek aliejaus ir nedidelį gabalėlį sviesto. Sudėti smulkiai kapotus česnakus ir svogūną, jiems apkepus sudėti smulkiai kapotą čili pipirą. Galiausiai sudėti lašišą. Gerai apkepti, bet neperkepti, kelias minutes, kol žuvis šiek tiek pabaltuoja. Sudėti kapotus krapus ir grietinę. Viską gerai išmaišyti. Galima dar pabarstyti šiek tiek prieskoniais, viskas pagal skonį.

Dėti į lėkštes ir mėgautis. Skanaus !!!