2012 m. gruodžio 22 d., šeštadienis
Vištienos suktinukas su pelėsiniu Brie sūriu ir špinatų padažu
Reikės
Vištienos krūtinėlės
Indiško kmyno
Kario
Česnakinės druskos
Raudonųjų pipirų (tinka kvapnieji)
Brie sūrio
Medaus arba auksaspalvio sirupo
Padažui
2 morkos
pusė pakelio šaldytų špinatų
1 didelė galvutė svogūno
2 skiltelės česnako
gabaliukas sviesto, aliejaus
druska, pipirai
100 ml grietinėlės
Krūtinėlę plonai išmušti. Indišką kmyną, karį, česnakinę druską ir pipirus sumaišyti ir gerai įtrinti krūtinėlę ( prieskonių kiekis pagal skonį). Krūtinėlės vieną pusę ištepti medumi ir dėti brie sūrio (negailįti jo). Krūtinėlę susukti ir įvynioti į foliją. Įkaitinti orkaitę iki 180 temp ir kepti apie 30 min, svarbiausia neperkepti, kad krūtinėlė neišsausėtų.
Morkas sutarkuoti per "burokinę" tarką, svogūnus supjaustyti plonais pusžiedžiais, česnaką smulkiais kubeliais. Įkaitinti keptuvę, sudėti šaldytus špinatus, leisti jiems atitirpti, tuomet pilti šiek tiek aliejaus ir sudėti morkas, joms pasitroškinus sudėti svogūnus. Leisti viskam gerai pakepti. Tuomet dėti gabaliuką sviesto ir česnaką. Viską pagardinti druska ir pipirais ir pačiame gale pilti grietinėlę, leisti padažui užvirti.
2012 m. liepos 26 d., ketvirtadienis
Marinuoti agurkėliai arba Uspaskicho agurkėliai
Mano skoniui idealūs agurkėliai. Patiks tiems, kuriems patinka traškūs, saldžiarūgščiai agurkai.
Receptas rastas www.supermama.lt portale.
Reikės
1 litrui vandens:
5 šaukštai cukraus
1 šaukštas druskos
100 g acto
2 vyšnių lapai
2 serbentų lapai
1 a.š. garstyčių grūdelių
krapo stiebelį su nedideliu žiedynu
6 kvepiantys pipiriukai
lauro lapelis
1 tabletės aspirino
Agurkus gerai nuplauti, nusausinti. Slovikus ir dangtelius nupilti verdančiu vandeniu.
Slovikus prikišti agurkais, dėti vyšnių lapus, serbentų lapus, garstyčių grūdelius, krapus, pipiriukus, lauro lapelius.
Marinatą iš cukraus, druskos, acto ir vandens, užvirinti. Jam užvirus, supilti į slovikus su agurkais, uždengti dangeteliais ir leisti atvėsti. Jam atvėsus, marinatą supilti atgal į puodą ir dar kartą užvirinti. Į slovikus su agurkais dėti aspiriną ( 1 l=1 tabletė; ji reikalinga tam, kad "nenušaudytų" dangteliai) ir supilti verdantį marinatą. Gerai užsukti dangtelius, apversti, dangteliais į apačią, uždengti sandariai rankšluoščiu ir laikyti parą laiko, kol visiškai atvės ir nešti į tamsųjį kambarėlį. Skanaus !!!
2012 m. liepos 23 d., pirmadienis
Kiaulienos kumpis pomidorų padažo ir majonezo marinate
Labai sultinga, aromatinga mėsa.
Kiaulienos kumpio (rinkausi su šiek tiek lašinuko ir skūros)
Marinavimui
majonezo
pomidorų padažo (labai tinka pomidorų pasta)
druskos
pipirų
šiek tiek džiovinto čiobrelio
Proporcijos. 1 kg mėsos, dedu 3 v.š. majonezo ir 3 v.š. pomidorų padažo.
Mėsą supjaustyti ne per ploniausiai gabaliukais. Sudėti į gilų dubenį, dėti majonezo, pomidorų padažo, druskos, pipirų, čiobrelių. Viską gerai išmaišyti ir palikti kelioms valandoms.
Įkaitinti orkaitę iki 180 temp, mėsą sudėti į skardą, uždengti folija ir kepti 50 min, praėjus laikui, foliją nuimti ir dar pakepti, kol mėsa apskrus.
P.S. aš šalia mėsos į skardą pridedu per pusę pjaustytų bulvių, iškepusios jos būna labai skanios nuo mėsos marinato.
Skanus !!!
2012 m. liepos 14 d., šeštadienis
Vištienos karbonadas su sūrio padažu
Tai patiekalas dirbantiems, nuolat skubantiems ir prie puodų suktis ne itin mėgstantiems valgytojams :)
Reikės
Vištienos krūtinėlių ( turėjau dvi, padalinau per pusę, gavosi keturi karbonadai)
kiaušinio
džiūvesėlių
druskos, pipirų
Sūrio padažui
1 v.š. sviesto
0.5 v.š aliejaus
250 gr sūrio ( labai tinka pelėsiniai arba lydyti sūriai, bet ne fermentiniai)
200 gr grietinės
saujos kapotų petražolių
Karbonadus gaminti kaip įprasta. Išmušti krūtinėles, apvolioti kiaušinyje ir džiuvesėliuose. Apkepti.
Sūrio padažas. Keptuvėje ištirpinti sviestą, pilti aliejaus, išmaišyti. Dėti gabaliukais supjaustytą sūrį, pamaišyti ir sudėti grietinę. Viską gerai išmaišyti. Galiausiai suberti kapotas petražoles. Palaukti, kol užvirs, nuolat maišant. Viskas. Dėti į lėkštes ir mėgautis. Skanaus !!!
2012 m. liepos 10 d., antradienis
Karštos dienos rinkinukas: kiaulienos kebabas su čili bulvytėmis ir šaltibarkščiais
Reikės
Kebabams
500 gr maltos kiaulienos
3 skiltelės česnako
1 nedidelis svogūnas
gera sauja smulkinto šviežio raudonėlio
1 kiaušinis
druska, pipirai
2 v.š. majonezo
mediniai iešmukai ( prieš gaminant, juos reikia pamerkti pusvalandžiui į vandenį)
Čili bulvytėms
bulvės
1 didelis čili pipiras
druskos
alyvuogių aliejaus
1 a.š. cukraus
Šaltibarkščiams
1 l kefyro
200 gr jogurtinės grietinės
marinuotų burokėlių
2 kiaušiniai
svogūno laiškai, krapai
keli nedideli agurkai
druska
Kebabai. Mėsą sumaišyti su visais nurodytais ingridientais. Patarimas: svogūną ir česnaką sutrinti į košelę, kartu su druska ir pipirais. Sutrintos prieskoninės daržovės, duoda didesnį aromatą ir mėsa būna kur kas sultingesnė.
Pavilgdyti rankas vandenyje ir formuoti kebabus ant iešmuko.
Bulvytės. Bulves supjaustyti nedidelėmis skiltelėmis. Čili pipirą smulkiai sukapoti, sumaišyti kartus su druska, cukrumi ir aliejumi. Gerai įtrinti bulves. Cukraus ir čili pipiro duetas nepakartojamas.
Įkaitinti orkaitę iki 180 temp, kepti tol, kol gražiai parus, kažkas apie 35 min.
Šaltibarkščiai. Kefyrą sumaišyti su grietine. Dėti smulkiais šiaudeliais supjaustytą agurką, burokėlius, smulkintus kiaušinius, smulkintus krapus ir svogūnų laiškus. Viską pagardinti druska ir į šaldytuvą.
Kebabas gaunasi labai aromatingas, minkštas ir sultingas, puikiai tinka aštrokos bulvytės ir viską vainikuoja šalti šaltibarkščiai. Skanaus !!!
2012 m. birželio 27 d., trečiadienis
Vištienos krūtinėlės šašlikas su šiltomis cukinijų ir pomidorų salotomis
Vištienai reikės
poros vištienos krūtinėlių
2 v.š. majonezo
druskos, pipirų
džiovino rozmarino
Šiltoms cukinijų ir pomidorų salotoms reikės
1 didelės cukinijos
10 vnt čeri pomidoriukų
4 skiltelės česnakų
gabaliukas sviesto
druska, pipirai
Vištieną supjaustyti gabaliukais. Dėti majonezo, druskos pipirų ir džiovinto rozmarino (labai skanu vietoje jo naudoti imbierą). Geriausiai taip vištienai leisti pasimarinuoti bent kelias valandas.
Medinius iešmukus prieš kepant, pamerkti 30 min į vandenį. Sumaut ant iešmukų vištieną. Paimti gilesnę skardą, kad sudėjus iešmukus, jie nesiliestų su skardos dugnu.
Orkaitę įkaitinti iki 180 temp. Paimti karščiui atsparų indą, pripilti jį vandeniu. Aš dar įdedu į vandenį intensyvaus kvapo džiovintų žolelių, tokių kaip mairūnas, anyžius, kad kepant vištienai ji dar prisipildytų aromatais. Vanduo garuodamas neleidžia krūtinėlei išsausėti, ji išlieka minkšta ir sultinga.
Skardą su vandeniu dėti į orkaitę, palaukti, kol orkaitė įkais iki reikiamos temperatūros, tuomet dėti vištieną ir kepti apie 25 min.
Per tą laiką pasiruošti šiltas salotas. Cukiniją supjaustyti šiaudeliais. Įkaitinti keptuvę, dėti gabaliuką sviesto, šiek tiek aliejaus, kad sviestas nesviltų, dėti cukiniją. Ant jos smulkiais gabaliukais supjaustytą česnaką. Jiems apkepus, sudėti per pusę padalintus pomidoriukus. Viską padruskinti, papipirinti, dar pakepti kelias minutes.
Garnyrui naudojau ryžius, prie vištienos šiltą pelėsinio sūrio padažą ( padažas labai paprastas, į keptuvę dėti nedidelį gabaliuką sviesto, tuomet kubeliais pjaustytą sūrį ir kelis šaukštus grietinės, viską kaitinti ant vidutinės ugnies nuolat maišant, kol sūris ištirps). Skanaus !!!
2012 m. birželio 24 d., sekmadienis
Krevečių užkandis
Reikės
tigrinių krevečių
česnako
čili pipiro
stambios druskos
alyvuogių aliejaus
1 v.š. skysto medaus
padažui
200 gr pelėsinio sūrio ( intensyvesnio skonio, naudojau su mėlynuoju pelėsiu Dor blue)
2 v.š. grietinės
Atitirpusias krevetes apšlakstyti alyvuogių aliejumi, berti druskos, kapotų pipirų. Išmaišyti ir palikti pusvalandžiui. Gerai įkaitinti keptuvę, pilti šiek tiek aliejaus, dėti kapotus česnakus, jiems apkepus, sudėti krevetes. Apkepti ( trumpai, kad krevetės tik pašiltų, nes ilgai jas kepant jos tampa guminės). Galiausiai dėti medaus ir viską gerai išmaišyti. Leisti joms karamelizuotis. Ištraukus iš keptuvės, leisti joms atvėsti.
Per tą laiką pasigaminti padažą. Viskas labai paprastą. Sūrį supjaustyti smulkiai, dėti grietinę ir viską gerai išsukti, kad neliktų gumulėlių ir padažas būtų vientisas. Viskas. Skanaus !!!
2012 m. birželio 23 d., šeštadienis
Spageti makaronai su vištienos ir pelėsinio sūrio padažu
Reikės
poros vištienos krūtinėlių puselių
čili pipiras
šaukštelis tarkuoto imbiero
5 skiltelės česnako
2 svogūnai
2 su kaupu šaukštai grietinės
apie 200 gr pelėsinio sūrio ( rinkitės mėgstamiausią, aš ištikima Dor Blue pelėsiniam sūriui)
mėgiamų prieskonių ( vištienos marinatui naudojau karį, druską, šiek tiek citrinos žievelės ir citrinos sulčių)
Pirmiausia pamarinuoti vištieną. Vištienos krūtinėles supjaustyti kubeliais, dėti karį, druską, citrinos žievelės ir citrinos sulčių (jų nepadauginti, jų reikia dėl aromato ir labai skanu, kai citrinos skonis susimaišo su čili pipiru).
Įkaitinti keptuvę, dėti pasmulkintą česnaką, kapotus svogūnus ir tarkuotą imbierą. Jiems pakepus, sudėti vištieną. Vištienai šiek tiek pakepus sudėti smulkiai tarkuotą čili pipirą. Viskam gerai apkepus, dėti grietinę, kai grietinė pradės kunkuliuoti, sudėti kubeliais pjaustytą pelėsinį sūrį ir vis maišyti, kol jis ištirps. Jei reikia dėkite papildomai druskos.
Išsivirkite makaronus, užpilkite pasiruoštu padažu ir mėgaukitės. Skanaus !!!
Švelniai rauginti agurkėliai
Labai skanūs, traškūs agurkėliai. Patiks tiems, kurie mėgsta švelniai raugintus agurkus.
Reikės
agurkų
druskos
krapų
Agurkus supjaustyti į keturias dalis. Krapus sukapoti. Paimti gilesnį dubenį lygiu dugnu. Dėti sluoksniais, agurkų sluoksnis, druskos (druską reguliuoti pagal savos skonį, bet per daug jos negailėti, dedu kažkas apie puse arbatinio šaukštelio sluoksniui), gausiai pabarstyti krapais ir vėl viską kartoti, kol baigsis agurkai. Taip paruoštus agurkus uždengti (dangčiu, jei tokio nėra, tuomet folija ar pan.) ir padėti į šaldytuvą, skanauti jau paros laiko. Skanaus !!!
2012 m. birželio 17 d., sekmadienis
Sluoksniuotos tešlos krepšiukai su karamelizuotais svogūnais ir šoninės traškučiais
Reikės
bemielės sluoksniuotos tešlos
4 svogūnų
2 v.š.cukraus
0.5 a.š. druskos
karšto rūkymo šoninės
Bemielės tešlos lakštus padalinti į tris dalis. Iš kiekvieno gabaliuko formuoti krepšelį. Aš gabaliuką perlenkiu per pusę, kraštelius gerai sukibinu ir tokią kišenėlę, dedu į keksiuko formą. Formoje dar paspaudau pirštais, kad susiformuotų gražus krepšelis.
Karšto rūkymo šoninę supjaustyti plonomis juostelėmis. Įkaitinti keptuvę, įpilti lašelį aliejaus ir sudėti šoninę. Gerai pačirškinti, kad šoninė taptų kaip traškutis. Ją išimti iš keptuvės ir atidėti, kol atvės.
Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais. Gerai įkaitinti keptuvę, pilti aliejaus, sudėti svogūnus, gerai apkepti, kol jie taps auksaspalviai ir minkšti. Berti druskos, išmaišyti ir galiausiai suberti cukrų. Viską gerai išmaišyti, pakaititi, kol svogūnai karamelizuosis.
Paimti keksiukų formą, su pasiruoštą tešlą, pirmiausia dėti šoninę
po svogūnus
Įkaitinti orkaitę iki 180 temp ir kepti, kol gražiai apskrunda. Skanaus !!!
Traškūs trikampiukai su mėsos ir džiovintų grybų įdaru
Tešlai reikės
2 kiaušiniai
3 v.š. aliejaus
druskos
žiupsnelis cukraus
+- 450 gr miltų
+- pusė stiklinės vandens
Įdarui reikės
200 gr maltos kiaulienos
200 gr džiovintų grybų (juos galima pakeisti pievagrybiais)
svogūno
druskos, pipirų
Į gilų dubenį įmušti kiaušinius, berti druskos, cukraus ir pilti aliejų. Viską labai gerai išplakti. Pilti vandenį. Išmaišyti. Miltus berti po du šaukštus ir vis maišyti, kol tešlą reiks pradėti minkyti. Tešla turi gautis minkšta, ne per kieta. Paruoštą tešlą palikti pusvalandžiui pastovėti.
Mėsą sumaišyti su sumaltais grybais ir smulkiai kapotu svogūnu. Berti prieskonius.
Taip paruoštus trikampėlius galima kepti dviem būdais, t.y. virti riebaluose arba orkaitėje, tuomet juos reiktų aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti 180 temp, kol gražiai apskrus.
Skanaus !!!
Traškūs žuvies piršteliai
Reikės
+- 500 gr mėgiamos žuvies filė
2.5 stiklinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. aliejaus
2 v.š. krakmolo
1 kiaušinio
druskos, pipirų
šiek tiek vandens, kad tešla gautųsi tokia kaip lietiniams
aliejaus kepimui
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska, pipirais, krakmolu. Viską sumaišius įmušti kiaušinį, pilti aliejų. Išmaišyti. Pilti vandenį, jo pilti po truputį ir nuolat maišyti, tešla turi gautis kaip lietiniams blynams.
Žuvį supjaustyti piršto storio juostelėmis. Pabarstyti prieskoniais. Kiekvieną gabaliuką apvolioti miltuose, tuomet pamirkyti tešloje ir virti riebaluose.
Patiekti su mėgiamu padažu. Labai rekomenduoju tokį, kuriam reikės:
2 v.š. majonezo
1 a.š. citrinos sulčių
1 a.š. cukraus
1 marinuoto agurkėlio
Majonezą sumaišyti su citrinos sultimis, cukrumi. Agurką supjaustyti labai smulkiais kubeliais ir sudėti į majonezo mišinį. Viską gerai sumaišyti. Skanaus !!!
2012 m. birželio 8 d., penktadienis
Raudoname vyne troškinta jautiena
Reikės
jautienos (išpjova, nugarinė ar pan.)
jūros druskos
pipirų
alyvuogių aliejaus
saujos džiūvesėlių
200 ml sauso raudono vyno
1 obuolys
2 dideli svogūnai
4 skiltelės česnakų
1 v.š. cukraus
Jautieną apibarstyti jūros druska, pipirais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Palaikyti 30 min.
Jautieną apvolioti džiūvesėliuose ir apkepti iš visų pusių, gerai įkaitintoje keptuvėje. Atidėti.
Supjaustyti svogūnus pusžiedžiais, česnaką didesniais gabaliukais. Apkepti gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Užberti cukraus, šiek tiek druskos. Galiausiai supilti vyną, leisti šiek tiek pavirti, kad išgaruotų alkoholis. Ant svogūnų/česnakovyno uždėti jautieną, pavartyti.
Paimti gilesnę skardą, dėti mėsą, ant jos užpilti visą keptuvės turinę, aplinkui išdėlioti nuluptas obuolio skilteles. Skardą uždengti folija ir kepti 190 temp įkaitintoje orkaitėje, apie valandą laiko (laikas priklauso nuo mėsos dydžio).
Šį kartą patiekiau su bulvių kroketais. Mėsa gaunasi labai aromatinga, minkšta.
P.S. jei nenorite naudoti vyno, labai tinka skiestos vynuogių arba aronijų sultys.
Skanaus !!!
2012 m. birželio 7 d., ketvirtadienis
Vištienos suktinukas su įdarytu kalafiorų tešlos krepšeliu
Tai vienas iš dviejų mano firminių patiekalų. Pagyrų sulaukęs ne kartą, tikiuosi patiks ir jums.
Reikės
Vištienos suktinukams
2 vištienos krūtinėlių ( iš jų gausis 4 suktinukai)
druskos, pipirų
majonezo
šviežio sūrio su žolelėmis ( tinka ir mocarela)
kukurūzų krakmolo
Vištienos suktinukams aptepti
1 v.š. austrių padažo (tiks ir tamsusis sojų padažas)
1 v.š. skysto medaus (tinka auksaspalvis sirupas)
Kalafiorų tešlos krepšeliams
200 gr kalafioro
80 gr sviesto
1 kiaušinis
apie 170 gr miltų
žiupsnelis druskos
Krepšelių įdaras (tinka bet kokios jūsų mėgiamos daržovės)
1 cukinija
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
druska, pipirai
Padažui
150 gr liesos grietinėlės
100 gr lydyto sūrelio ("Mildutės" tipo)
saujos kapotų petražolių
šiek tiek druskos
Pirmiausia reikia pasigaminti tešlą. Kalafiorą sutarkuoti per smulkią tarką.
Į tarkuotą kalafiorą įmušti kiaušinį, kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, berti druskos. Galiausiai suberti miltus. Tešlą išminkyti. Ji gaunasi labai minkšta, šiek tiek kimbanti prie rankų. Taip paruoštą tešlą dėti į šaldytuvą 30 min.
Vištienos krūtinėlę padalinti į dvi dalis, per maistinę plėvelę gerai išmušti. Pabarstyti mėgiamais prieskoniais. Dėti šaukštelį majonezo ir ištepi visą krūtinėlės paviršių, ant jo juostelėmis pjaustytą sūrį. Susukti suktinuką, apvolioti kukurūzų krakmole ir šiek tiek apkepti įkaitintoje keptuvėje. Apkepimas apvoliojus kukurūzų krakmole, neleis suktinukams išsausėti bekepant orkaitėje.
Toliau reikia pasigaminti krepšelius. Rankas lengvai pamiltuoti, imti tešlos gabaliuką ir iškloti keksiukų formeles. Ne per plonai.
Įdarui keptuvėje apkepti svogūną, česnaką ir šiaudeliais pjaustytą cukiniją, berti prieskonių, šiek tiek atvėsinti ir sudėti į krepšelių vidų. Daržoves galima naudoti kokias tik labiausiai mėgstate.
Įkaitinti orkaitę iki 180 temp ir kepti 35 min, po 20 min, vištienos suktinukus aptepti austrių padažu/medumi mišiniu.
Padažui pasigaminti reikia, pakaitinti grietinėlę, tuomet dėti lydytą sūrelį, kapotas petražoles ir šiek tiek druskos. Viską gerai išmaišyti.
Skanaus !!!
2012 m. birželio 1 d., penktadienis
Kuskusas su lašišos padažu
Labai lengvai ir greitai pagaminamas patiekalas. Tinka nuolat skubantiems ir laiko prie puodų suktis neturintiems žuvies mėgėjams.
Reikės
Kuskusui
250 gr kuskuso kruopų
250 ml vandens
1 v.š. aliejaus
2 a.š. sviesto
daržovių ( šį kartą dėjau brokolio, svogūno, cukinijos - tinka visos daržovės, kurias mėgstate)
druskos
Lašišos padažui
400 gr lašišos
4 skiltelės česnako
1 didesnis svogūnas
sauja kapotų šviežių krapų
0,5 čili pipiro (galima nedėti, jei nemėgstate aštriau)
2 v.š. su kaupu grietinės
Lašišos marinatui
0,5 citrinos sulčių
stambiai maltų kvapniųjų pipirų
druskos (naudojau meškinio česnako druską)
Lašišą supjaustyti nedideliais kubeliais. Pabarstyti pipirais, druska, pilti citrinos sulčių. Išmaišyti.
Kuskusas. Svogūną smulkiai sukapoti. Įkaitinti keptuvę, pilti šiek tiek aliejaus, apkepinti svogūną.Kubeliais supjaustyti cukiniją, žiedeliais atskirti brokolį ir sudėti į keptuvę. Įpilti šiek tiek vandens ir leisti pasitroškinti. Troškinti, kol išgaruos vanduo ir daržovės ims kepti. Išjungti ugnį.
250 ml vandens užvirinti. Įpilti šauktą aliejaus, berti šiek tiek druskos. Puodą nuimti nuo ugnies, suberti kruopas , išmaišyti ir uždengti dangčiu. Po 4 min, į puodą sudėti sviestą ir apkeptas daržoves. Viską gerai išmaišyti ir uždengti dangčiu.
Lašišos padažas. Įkaitinti keptuvę pilti šiek tiek aliejaus ir nedidelį gabalėlį sviesto. Sudėti smulkiai kapotus česnakus ir svogūną, jiems apkepus sudėti smulkiai kapotą čili pipirą. Galiausiai sudėti lašišą. Gerai apkepti, bet neperkepti, kelias minutes, kol žuvis šiek tiek pabaltuoja. Sudėti kapotus krapus ir grietinę. Viską gerai išmaišyti. Galima dar pabarstyti šiek tiek prieskoniais, viskas pagal skonį.
Dėti į lėkštes ir mėgautis. Skanaus !!!
2012 m. gegužės 28 d., pirmadienis
Trapūs sausainiai su žemės riešutais ir datulėmis
Aš labai mėgstu šiuos sausainius. Jie lengvai pagaminami, jiems nereikia daug produktų, jie trapūs ir tirpstantys burnoje. Tiesiog idealu prie kavos puodelio.
Reikės ( iš šio kiekio gaunasi apie 60 sausainių)
200 gr sviesto
220 gr cukraus
2 kiaušiniai
apie 500 gr miltų
2 saujos sūdytų kepintų žemės riešutų
1 sauja smulkiai pjaustytų datulių(galima naudoti razinas, slyvas ar pan.)
Kambario temperatūros sviestą išsukti kartus su cukrumi ir kiaušiniais.Dėti riešutus ir datules, galiausiai miltus. Tešla turi gautis kaip plastilinas. Tešlą lengvai pakočioti ant miltais pabarstyto stalo, ne per plonai. Išspausti su formele norimus sausainius ir kepti 180 temp., kol gražiai paruduos. Skanaus !!!
"Karališkas" sprandinės kepsnys
Tai puikus patiekalas kepsnių mėgėjams. Sotus, išraiškingo skonio, sultingas kepsnys.
Reikės
kiaulienos sprandinės
druska (naudojau meškinio česnako druską), pipirai
Paniravimui
2 kiaušiniai
2 v.š. kieto smulkiai tarkuoto sūrio ( parmezanas, džiugas, žalgiris ar pan)
Užliejimui
100 gr mėgiamo sūrio (labai tinka mocarela, šį kartą naudojau fermentinį sūrį su čili pipirais)
saujos kapot petražolių
saujos čeri pomidoriukų
2 v.š. majonezo
Šį kartą naudojau, vyro mėgiamą sprandinę su kaulu, galima ir be jo. Mėsą šiek tiek pamušti. Apibarstyti druska ir pipirais.
Kiaušinius išplakti ir berti kietojo sūrio. Kepsnius apvolioti kiaušinio plakinyje su sūriu ir apkepti ant mažos ugnies iš abiejų pusių, kad gražiai apskrustų. Apkepusią mėsą sudėti į kepimo skardą.
Užliejimui skirtą sūrį sutarkuoti, dėti kapotas petražoles, į keturias dalis pjaustytus pomidoriukus, majonezą. Aš dar supyliau likusį kiaušinio plakinį su kietuoju sūriu, tuomet užliejimas gaunasi standesnis. Visą šią masę padalinti ant kiekvieno kepsnio. Kepsnius kepti 180 temp., apie 25-30 min. Skanaus !!!
2012 m. gegužės 24 d., ketvirtadienis
Įdaryti makaronai
Reikės
400 gr didelių makaronų
1 įdaras
250 gr rikotos
150 gr lašišos filė
šviežių krapų pagal skonį
druska, pipirai
2 įdaras
200 gr lydyto sūrelio
3 skiltelės česnako
šviežių petražolių pagal skonį
druska, pipirai
Padažui
maža skardinė pomidorų savo sultyse be odelių
svogūnas
200 gr grietinėlės 12%
druska, pipirai, cukrus
cukinija
šiek tiek brokolio
Pirmiausia apvirti makaronus, neilgiau 10 min. Apvirus, perlieti šaltu vandeniu.
1 įdaras. Lašišą supjaustyti mažais kubeliai, apibarstyti pipirais (aš naudojau citrininius) ir druska. Apkepti keptuvėje, atidėti ir atvėsinti. Į indą dėti rikotą, kapotus krapus, atvėsusią lašišą, berti šiek tiek druskos, pipirų.
2 įdaras. Į indą dėti lydytą sūrelį ( Mildutės tipo), traiškytą česnaką, kapotų petražolių, druskos, pipirų pagal skonį.
Paimti gilų kepimo indą, dėti sluoksnį pusžiedžiais pjaustytų cukinijų, mažomis šakelėmis brokolius. Makaronus įdaryti abiem įdarais. Juos sudėti ant daržovių.
Padažas. Įkaitinti keptuvę, pilti aliejaus ir apkepti smulkiais pjaustytus svogūnus, jiems apkepus sudėti pomidorus. Šiek tiek patroškinti, dėti druskos, pipirų ir cukraus (dedu maždaug arbatinį šaukštelį). Viską gerai išmaišyti, pilti grietinėlę ir paruoštą padažą užpilti ant makaronų. Kepti 180 temp įkaitintoje orkaitėje apie 30 min, pirmas 20 min uždengus folija. Skanaus !!!
2012 m. gegužės 21 d., pirmadienis
Biskvitiniai sausainiai su džiovintomis datulėmis
Tai purūs,minkšti sausainiai. Man jie primena sausainius skirtus Tiramisu desertui.
Reikės
140 gr miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos
2 kiaušiniai
100 gr. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
saujos džiovintų datulių
Kiaušinius plakti 3 min mikseriu vidutiniu greičiu. Suberti cukrų, vanilinį cukrų ir dar paplakti 3 min. Suberti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, druska. Viską gerai išmaišyti.
Galiausiais sudėti smulkiai supjaustytas datules. Išmaišyti.
Skardą iškloti kepimo popieriumi. Paimti šaukštą, kabinti tešlos ir dėti į skardą 3 cm atstumu vienas nuo kito. Kepti 180 temp įkaitintoje orkaitėje apie 8 min. Skanaus !!!
Šaltinis čia
2012 m. gegužės 17 d., ketvirtadienis
Įdaryti vištienos ketvirčiai
Reikės
4 vištienos ketvirčių
1 didelės morkos
2 svogūnų
4 didelių pievagrybių
saujos džiovintų slyvų
druskos, pipirų
Pirmiausia pasiruošti ketvirčius. Atsargiai atskirti odą nuo mėsos, bet nenuimti. Išimti kaulą, paliekant tik patį galiuką.
Išimtą mėsą, sumalti. Morką supjaustyti plonais šiaudeliais, svogūną smulkiais kubeliais. Morką ir svogūną šiek tiek apkepti, kad suminkštėtų. Galiausiai supjaustyti mažais kubeliais pievagrybius ( jie mėsai neleis išsausėti ). Mėsą sumaišyti su apkeptomis daržovėmis ir pievagrybiais. Dėti druskos, pipirų. Viską gerai išmaišyti.
Vištienos odeles prikimšti pasiruoštu įdaru, įdėti po kelias slyvas (jei mėgstate) ir susiūti siūlu, kad bekepant įdaras neiškristų. Iškepus, labai lengvai siūlas išsitraukia.
Įkaitinti orkaitę iki 190 temp ir kepti apie 35-40 min., kol gražiai apskrus. Labai skanu su salierų kotų salotomis.
Skanaus !!!
Salierų kotų salotos
Labai skanios, gaivios ir paprastos salotos.
Reikės
1 didelis saldžiarūgštis obuolys
1 didelė morka
1 didelis saliero stiebas
pora šaukštų majonezo
Obuolį nulupti, supjaustyti nedideliais kubeliais. Morką ir salierą supjaustyti mažesniais kubeliais, nei obuolį. Viską sumaišyti su majonezu ir skanauti. Skanaus !!!
2012 m. gegužės 15 d., antradienis
Žydiškas kugelis pagal Beata
Rekės
200 gr vermišėlių
400 gr varškės
3 kiaušiniai
200 gr grietinės
2 v.š. cukraus ( dėjau 3 v.š., nes nedėjau razinų)
žiups. druskos
2 v.š. džiuvesėlių
2 v.š. rudojo cukraus
sviesto gabaliukų (aš sudėjau kažkas 100 gr)
Pirmiausia pasiruošti vermišėlius. Aš jų neverdu, o užpilu verdančiu vandeniu, beriu druskos, palaikau, kol suminkštėja, nusiunkiu.
Varškę ištrinti su kiaušiniais, cukrumi ir druska. Jei mėgstate, berkite nuplikytas razinas. Galiausiai makaronus. Viską gerai išmaišyti ir visą masę supilti į riebalais ir džiuvesėliais išteptą formą. Viršų pabarstyti džiuvesėliais ir ruduoju cukrumi, ant viršaus sudėti mažais gabaliukais supjaustytą sviestą. Kepti 180 temp įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Skanaus !!!
2012 m. gegužės 14 d., pirmadienis
Forminis batonas
Receptą naudoju jau labai seniai, greičiausiai jis paimtas iš www.supermama.lt, kadangi visus patikusius receptus susirašydavau į savo receptų knygą, tai tokios mados, iš kur jis paimtas, rašyti nebuvo :). Receptas labai paprastas, jį gali drąsiai bandyti tos, kurios dar nėra kepusios duonos, o išsikepti noris, dar nebuvo taip, kad nepavyktų.
Reikės
375 gr miltų
5 gr miltų
1 v.š. minkšto sviesto ( į tešlą )
1 v.š. lydyto sviesto ( duonos aptepimui)
1,5 a.š. druskos
1 a.š. cukraus
apie 200 ml šilto vandens
Į šiltą vandenį ( ne karštą, o šiltą, kad įkišus pirštą į vandenį jaustumėte šilumą, o ne karštį ) suberti mieles ir cukrų. Viską išmaišyti ir palikti pastovėti 10 min., turi susidaryti puta, jei ji nesusidarė, geriausiai viską pakartoti, kad duona pavyktų.
Į pasigamintą mišinį dėti druską ir po truputį berti miltus, kad gautųsi elastinga, minkšta tešla. Galiausiai įminkyti sviestą. Gerai išminkyti tešlą.
Stačiakampę formelę 26x11 cm ištepti riebalais.
Tešlą padalinti į tris dalis, iš jų padaryti volelius ir supinti kasą. Ją perkelti į skardelę, viršų aptepti lydytu sviestu. Pridengti ir laikyti 1 val laiko, kol gražiai pakyla ( pakyla ji 3 kartus).
Orkaitę įkaitinti iki 220 temp ir kepti 10 min, po 10 min, kaitrą sumažinti iki 200 temp ir dar kept 20 min.
Iškepusią atvėsinti skardoje, atvėsusią laikyti maišelyje. Skanaus !!!
P.S. kiekvieną kartą ji gali būti vis kitokia, tereikia fantazijos. Kelios variacijos: įmaišyti į tešlą džiovintas žoleles; pasigaminti česnakinį sviestą ir darant kasą kiekvieną volelį pertepti juo; galima įdėti smulkintų alyvuogių, džiovintų pomidorų ir pan.
Šoninės juostelės su raudonėliu
Patiekalas labai paprastas, tiek, kad mėsos marinavimui pasirinkau šviežias žoleles, kurios patiekalui suteikė neapsakomą aromatą ir labai gerą skonį. Kai darže užderi prieskoninės žolelės, nuodėmė būtų jų nenaudoti.
Reikės
600 gr šoninės ( rinkausi liesą, kur mėsos daugiau, nei lašinuko)
geros saujos kapoto šviežio raudonėlio
pusė saujos salierų lapų
6 skiltelės česnako
druskos, pipirų
Šoninę supjaustyti juostelėmis. Ant mėsos berti smulkiai kapotus raudonėlius ir saliero lapus, galiausiai kapotą česnaką, druską ir pipirus. Viską gerai įtrinti į šoninę. Palikti valandėlei pastovėti.
Šią šoninę kepiau kepimo rankovėje, galima ją kepti ir paprastai, jei norisi apskrudusios mėsos, galima troškinti. Paruošimo būdas ne toks svarbus, šviežių žolelių aromatas ir jų suteikiamas skonis nenukentės.
Orkaitę įkaitinau iki 190 temp ir kepiau apie valandą laiko, kartu su bulvėmis. Skonis nepakartojamas. Skanaus !!!
2012 m. gegužės 10 d., ketvirtadienis
Kalakutienos kepsnys
1 kg kalakuto kulšies
1 v.š. skysto medaus ( galima pakeisti auksaspalviu sirupu)
Marinatui
2 v.š. garstyčių su grūdeliais
1 v.š. balzamiko acto
1 v.š. aliejaus
1/2 a.š. džiovinto rozmarino
1/2 a.š. džiovinto raudonėlio
druskos, pipirų
Pirmiausia iš kalakutienos kulšies išėmiau kaulą. Mėsą šiek tiek pamušau mėsos plaktuku, ties odą padariau kelias įpjovas. Visus marinavimui skirtus produktus sumaišyti ir gerai įtrinti kalakutieną. Geriausia taip pamarinuoti ryte, o vakare kepti.
Pasimarinavusią mėsą susukti į vyniotinį ir surišti maistiniu siūlu. Taip bekepanti mėsa išlaikys savo sultingumą, mėsa nebus sausa.
Orkaitę įkaitinti iki 190 temp ir kepti apie 1 val 10 min., praėjus laikui, mėsą ištraukti, nuimti siūlus ir aptepti medumi. Kalakutieną vėl pašauti į orkaitę 5 min., kol gražiai paruduos ir viršus karamelizuosis. Skanaus !!!