2011 m. lapkričio 15 d., antradienis

Vyniotinis su vaisiais


Prisipažinsiu, nelabai mėgtu valgyti saldumynus, bet... kartais norisi kažko neriebaus, saldžiarūgščio ir jei prie šių dviejų dar pridėjus nestorą biskvito sluoksnį, gaunasi tai, kas man visiškai priimtina. Labai mėgstu gaminti tokius saldumynus, kurie nereikalauja daug darbo, o rezultatu galima mėgautis greitai.
Šis desertas gimė, peržvelgus šaldytuvo turinį ir užmačius, kad liko puse indelio kondensuoto pieno, šiek tiek svarainių uogienės, keletas vaisių. O kadangi esu iš tų šeimininkių, kuri mėgsta išnaudoti visus likučius naudingai, pasiraitojau rankoves ir puoliau į vyniotinio su vaisiais gamybą. 

Šio vyniotinio pagrindas yra toks pats kaip ir Kuršėnų vyniotinio, kurio receptą, tikriausiai, galima užtikti  kiekvienos šeimininkės receptų knygelėje.

Biskvitui reikės

4 kiaušiniai
4 šaukštai cukraus
4 šaukštai miltų

Visada prieš kepdama biskvitus, kiaušinius ištraukiu iš šaldytuvo 30 min iki gamybos pradžios. Tada žymiai geriau išsiplaka baltymas iki standžios putos ir pats biskvitas yra puresnis ir minkštesnis. Biskvitas gaminamas standartiškai, trynius atskiriant nuo baltymų. Baltymus išplakti iki standžios putos, kad apvertus dubenį, jis neiškristų/neištekėtų ar pan. Jei baltymai nelabai nori plaktis, įberkite kelis grūdelius citrinos rūgšties. Atskirai išplakti trynius su cukrumi tol, kol masė taps tirštoka ir balkšva. Tuomet per sietelį, į trynių masę, berti miltus. Išmaišyti. Tuomet šią trynių/miltų masę po šaukštą dėti baltymus, vis pramaišant, judesiai turi būti lengvi, nes nuo to priklauso biskvito purumas. Iškloti skardą kepimo popieriumi, supilti gautą tešlą ir pašauti į įkaitintą iki 200 temp orkaitę, kepti 10-15 min (priklauso nuo orkaitės galingumo, aš visada šį biskvitą kepu 12 min).
Biskvitui bebaigiant kepti ant stalo reikia pasitiesti švarų rankšluostuką, pabarstyti cukraus pudra, iškepusį biskvitą dėti ant jo, nuimti kepimo popieriumi (jei matot, kad sunkiai nusiima, paimkit drėgna šluostę ir perbraukit kelis kartus per kepimo popierių) ir susukti vyniotinį. Palaukti, kol visiškai atvės.

Pertepimui naudojau

Svarainių džemą (galima naudoti ką tik širdis geidžia, bet svarbiausia, kad tai būtų džemo konsistencijos ir turėtų rūgštelės)
Puse skardinės kondensuoto pieno

Atvėsusį biskvitą išvynioti, pirmiausia plonu sluoksniu pertepti džemu, palaukti, kol šiek tiek įsigers ir ant viršaus užtepti kondensuotą pieną (jo gali būti ir mažiau nei pusė skardinės, nes jo reikia lygiai tiek pat kiek džemo, kad būtų pusiau saldu, pusiau rūgštu). Vėl viską susukti į vyniotinį ir padėti į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų ir lengviau būtų pjaustyti.
Ištraukus iš šaldytuvo, supjaustyti riekelėmis, papuošti vaisiais ir užpilti žele, skirta tortams. Šiandien naudojau vaisius, kuriuos turėjau, t.y. persimonas, juodieji serbentai ir svarainiai. 




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą