2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

Riešutiniai sausainiai su karamelės įdaru


Kalbant apie šiuos sausainius, galima taikyti 3S formulę, t.y. saldu, skanu, sotu. Labai norėjau išbandyti ir pagaminti naminę karamelę, o kad būtų su kuo ją valgyti, iškepiau riešutinius sausainiukus. Juk riešutų ir karamelės duetas yra nepakartojamas.
Karamelę išsivirti reikėjo pakankamai laiko, skonis nenuvylė, kažkiek panašus į rududu kremą, bet dėl ilgo gamybos proceso, greitu laiku jo tikrai negaminsiu. Paprasčiau būtų panaudoti jau pagamintą tirštą kondensuotą pieną.
Sausainiai gavosi labai skanūs, patiks tiems, kurie mėgsta traškius, sodraus riešutų skonio saldėsius. O dabar viskas iš eilės.

Sausainiams reikės

150 gr miltų
150 gr maltų riešutų (galima naudoti kokius tik širdis geidžia, aš šį kartą dėjau žemės riešutus)
150 gr cukraus (cukraus mažinau, nes įdaras buvo ir taip saldus, kažkas apie 90 gr)
žiupsnelis druskos
1 kiaušinis
vanilinio cukraus (originaliame recepte nurodo, kad reikia dėti visą pakelį, aš dėjau mažiau, 1 a.š.)
200 gr šalto sviesto

Visus sausus produktus ( miltus, cukrų, maltus riešutus, druską ir vanilinį cukrų) sumaišyti. Sumaišius paberti ant stalo, padaryti duobutę, įmušti kiaušinį ir sudėti mažais gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą. Suminkyti tešlą. Viskas turi vykti greitai, kad sviestas nepradėtų pernelyg tęžti. Suformavus kamuoliuką, dėti jį į maišelį ir palikti valandai laiko šaldytuve. Ištraukus iš šaldytuvo, ant pamiltuoto paviršiaus iškočioti ploną lakštą (kažkas 3-4 mm) ir išspausti norimos formos sausainiukus. Paruoštus sausainius pašauti į 180 temp įkaitintą orkaitę ir kepti tol, kol gražiai paruduos, kažkas apie 8-10 min.


Karamelei reikės

1 stiklinės pienos
0,5 stiklinės cukraus
1/3 a.š. sodos

Į puodą, storu dugnu, supilti pieną, cukrų ir sodą. Puodą pastatyti ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, jam ištirpus ugnį sumažinti ir virti, kol viskas pradės ruduoti, karamelizuotis, tirštėti. Visas procesas užtruko apie valandą laiko. Kai viskas pradeda vangiai burbuliuoti, nukelti puodą nuo ugnies, karamelę perdėti į atskirą indą ir atvėsinti. Su atvėsusia karamele pertepti sausainiukus.

Skanaus !!!



Sausainių šaltinis Moters savaitgalio virtuvė. Kalėdų patiekalai.
Karamelės šaltinis čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą