2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

Tortas "Napoleonas"


Tortas "Napoleonas"  - teko ragauti ir bandyti kepti įvairiausių variantų. Renkantis receptą, dažniausiai nugalėdavo gaminimo paprastumas, kuomet nereikia kapotos tešlos (kažkodėl toks gaminimo būdas mane vis atbaidydavo nuo mėginimų), galiausiai kremo gamyba, kuomet tereikia išplakti grietinėlę, sumaišyti su kokiu rududu ir viskas, bet... tai buvo vis ne tas. Visgi senasis "Napoleonas" turi būti trapus ir perteptas plikytu kremu.

Tešlai reikės (nedideliam tortui, kažkas apie 17 cm skersmens)

385 gr šalto sviesto
195 gr grietinės
540 gr miltų
žiupsnelis druskos
1 v.š. degtinės

Kremui reikės

425 ml pieno
230 gr cukraus
95 gr miltų
270 gr sviesto
2 tryniai



Tešlos gamyba. Ant stalo pasiberti miltus, ant jų pabarstyti druskos ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Paėmus didelį peilį ir kapoti taip, kad miltai susijungtų su sviestu ir sudarytų trupinukus. Persistengti nereikia. Tada dėti grietinę, pilti degtinę ir peiliu permaišyti. Rankom greitai suminkyti į vienalytę masę, padalinti į tešlos kamuoliukus (man gavosi 10 papločių), suvynioti kiekvieną į maistinę plėvelę ir į šaldytuvą porai valandų. Dėjau į šaldymo kamerą ir po pusvalandžio ji man buvo tinkama.

Kol tešla šaldytuve, reikia pasigaminti kremą. Tam prireiks dviejų puodų. Viename puode užvirinti pieną su cukrumi, kitame išlydyti sviestą, sudėti miltus ir pakepti. Užvirus pienui/cukrui, jį supilti ant miltų/sviesto ir šluotele nuolat maišyti, kad gautųsi vienalytė masė, viską gerai išmaišius dar porą minučių kremą pakaitinti. Nuimti nuo ugnies, leisti šiek tiek atvėsti ir įmaišyti (į vis dar pakankamai šiltą) trynius. Kremą atvėsinti.


Atšalusią tešlą iškočioti, uždėti lėkštę, apipjaustyti, kad gautųsi gražus apskritimas ir pašauti į 200 temp įkaitusią orkaitę 10 min. Kadangi darau nedidelius papločius, tai jų man tilpo vienu kartu po du. Geriausia papločius kočioti ant kepimo popieriaus ir kartu su juo dėti į orkaitę, nes ką tik iškepę papločiai itin trapūs. Aš juos kočiojau ant pamiltuoto paviršiaus ir paskui dėjau į kepimo popieriumi padengtą skardą.  Iškepę papločiai gaunasi pūslėti. Iškepusius papločius atvėsinti.

Atvėsus papločiams ir kremui, gaminti tortą. Paimti paploti dėti pūslėmis į apačią.





Dėti gerą šaukštą kremo, aptepti. Ir taip toliau. Aš sutepiau devynis papločius, o dešimtą sutrupinau į trupinius, kad galėčiau apibarstyti tortą.






Sutepus devynis sluoksnius, aptepiau tortą likusiu kremu ir apibarsčiau trupiniais.





Paruoštą tortą, dėti į šaldytuvą ir palaikyti kelias valandas, o geriausiai pernakt. Skanaus !!!


Šaltinis čia

3 komentarai:

  1. o kokios storio tuos lakštus kočioti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lakštai neturi būti stori, geriausiai kokių 5 mm storio.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kodel i tesla vieni maiso grietine ,kiti vandeni su actu, gal bandet ir viena ir kita varianta ,o gal girdejot kur cia paslaptis. ACIU

    AtsakytiPanaikinti