2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Kiaulienos išpjova garstyčių padaže

Reikės

Kiaulienos išpjovos (turėjau kažkas 500 gr gabaliuką)
2 v.š. garstyčių (galima naudoti kokias tik norit, šį kartą pasirinkau garstyčias su grūdeliais)
1 v.š. medaus
1,5 v.š. grietinės
100 ml balto sauso vyno (galima keisti sultiniu)
1 didelis svogūnas
3 skiltelės česnako
geros saujos smulkiai pjaustytų pievagrybių (nebūtina)
druskos, pipirų

Garnyrui ruošiau kuskusą, jam reikės

kuskusas
sviestas
įvairiausių daržovių (naudojau brokolį, briuselio kopūstus, mėlynąjį svogūną, morką)


Kiaulienos išpjovą apdoroti, nuimant visas plėveles, nuplauti, gerai nusausinti ir supjaustyti 3-4 cm storio gabalėliais. Pabarstyti pipirais ir palikti bent pusvalandį.
Svogūną, česnakus ir pievargrybius smulkiai supjaustyti.
Gerai įkaitinti keptuvę, įpilti šlakelį aliejaus ir apkepinti mėsą iš abiejų pusių po 4 min. Iškepusią mėsą išimti į atskirą indą. Į keptuvę sudėti smulkintus svogūnus, jiems apkepus, dėti česnakus ir galiausiai piebagrybius. Jiems apkepus, pilti vyną (arba sultinį), vynui užvirus ir šiek tiek nugaravus dėti garstyčias, medų. Pagal skonį berti druskos. Galiausiai įmaišyti grietinę. Sumažinti ugnį ir sudėti kepsniukus, uždengti dangtį ir leisti taip pasitroškinti neilgiau 10 min.


Kuskusas

Brokolį pasmulkinti, briuselio kopustus padalinti į 4 dalis ir apvirti, nuo užvirimo 5 min. Mėlynąjį svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais, taip pat ir morkas. Įkaitinti keptuvę, pilti šiek tiek aliejaus, dėti morkas, mėlynąjį svogūną, jiems šiek tiek apkepus, sudėti apvirtus brokolį ir briuselio kopūstus.Šiek tiek apkepinti. Kuskuso kruopas paruošti taip kaip nurodyta ant pakelio ( užvirinti vandenį, nuimti puodą nuo ugnies, suberti kruopas, uždengti ir palaikyti 3 min. Praėjus laikui, į kruopas dėti kelis gabaliukus sviesto, gerai išmaišyti ir galiausiai suberti apkeptas daržoves, viską gerai išmaišyti).

Skanaus !!!

2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

Riešutiniai sausainiai su karamelės įdaru


Kalbant apie šiuos sausainius, galima taikyti 3S formulę, t.y. saldu, skanu, sotu. Labai norėjau išbandyti ir pagaminti naminę karamelę, o kad būtų su kuo ją valgyti, iškepiau riešutinius sausainiukus. Juk riešutų ir karamelės duetas yra nepakartojamas.
Karamelę išsivirti reikėjo pakankamai laiko, skonis nenuvylė, kažkiek panašus į rududu kremą, bet dėl ilgo gamybos proceso, greitu laiku jo tikrai negaminsiu. Paprasčiau būtų panaudoti jau pagamintą tirštą kondensuotą pieną.
Sausainiai gavosi labai skanūs, patiks tiems, kurie mėgsta traškius, sodraus riešutų skonio saldėsius. O dabar viskas iš eilės.

Sausainiams reikės

150 gr miltų
150 gr maltų riešutų (galima naudoti kokius tik širdis geidžia, aš šį kartą dėjau žemės riešutus)
150 gr cukraus (cukraus mažinau, nes įdaras buvo ir taip saldus, kažkas apie 90 gr)
žiupsnelis druskos
1 kiaušinis
vanilinio cukraus (originaliame recepte nurodo, kad reikia dėti visą pakelį, aš dėjau mažiau, 1 a.š.)
200 gr šalto sviesto

Visus sausus produktus ( miltus, cukrų, maltus riešutus, druską ir vanilinį cukrų) sumaišyti. Sumaišius paberti ant stalo, padaryti duobutę, įmušti kiaušinį ir sudėti mažais gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą. Suminkyti tešlą. Viskas turi vykti greitai, kad sviestas nepradėtų pernelyg tęžti. Suformavus kamuoliuką, dėti jį į maišelį ir palikti valandai laiko šaldytuve. Ištraukus iš šaldytuvo, ant pamiltuoto paviršiaus iškočioti ploną lakštą (kažkas 3-4 mm) ir išspausti norimos formos sausainiukus. Paruoštus sausainius pašauti į 180 temp įkaitintą orkaitę ir kepti tol, kol gražiai paruduos, kažkas apie 8-10 min.


Karamelei reikės

1 stiklinės pienos
0,5 stiklinės cukraus
1/3 a.š. sodos

Į puodą, storu dugnu, supilti pieną, cukrų ir sodą. Puodą pastatyti ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, jam ištirpus ugnį sumažinti ir virti, kol viskas pradės ruduoti, karamelizuotis, tirštėti. Visas procesas užtruko apie valandą laiko. Kai viskas pradeda vangiai burbuliuoti, nukelti puodą nuo ugnies, karamelę perdėti į atskirą indą ir atvėsinti. Su atvėsusia karamele pertepti sausainiukus.

Skanaus !!!



Sausainių šaltinis Moters savaitgalio virtuvė. Kalėdų patiekalai.
Karamelės šaltinis čia

2012 m. vasario 25 d., šeštadienis

Maltinukai su daržovių įdaru ir įdarytomis bulvėmis

Reikės

500 gr maltos mėsos
3 kiaušinių ( 2 į maltą mėsą, 1 maltinukų apvoliojimui)
2 riekelės batono
mėgiamų priekonių maltinukams paskaninti (aš dedu tradiciškai druska, pipirai, džiovinti česnakai, petražolės)
3 morkos
2 svogūnai
džiuvesėliai
miltai



Bulvėms reikės

bulvių
mėgiamo sūrio (galima naudoti fermentinį sūrį, bet koks varškės sūris ar sūris su pelėsiais čia idealu, aš naudojau pelėsinį sūrį "Dor blue")
grietinės


Pirmiausia pasiruošti bulves. Jas gerai nuplauti ir sudėti į puodą (bulvės su lupena), užpilti vandeniu, dėti druskos ir pavirti (neišvirti). Virimo laikas priklauso nuo bulvių dydžio, didesnes bulves nuo užvirimo virti apie 15 min. Viduje jos dar turi būti kietokos. Išvirus, jas nupilti ir palikti atvėsti.
Per tą laiką, pasiruošti maltinukus. Morkas sutarkuoti stambia tarka, svogūnus kubeliais. Įkaitinti keptuvę, pilti šiek tiek aliejaus, dėti svogūnus, apkepti, dėti morkas. Morkoms šiek tiek apkepus, pilti pusę stiklinės vandens, leisti pasitroškinti. Dėti druskos, pipirų. Kai keptuvėje išgaruos vanduo, išjungti ugnį ir atvėsinti.
Maltą mėsą sumaišyti su kiaušiniais, prieskoniais, mirkytu batonu. Viską gerai išminkyti.

Paimti gabalėlį maltos mėsos, ant lentutės padaryti blyną ir per visą plotą plonai iškloti morkų/svogūnų troškinuką. Ir susukti suktinuką.
Gerai užspausti kraštus ir sujungimo siūlę. Apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiuvesėliuose, taip paruoštus maltinukus padėti 30 min į šaldytuvą.
Per tą laiką pabaigti paruošti bulves. Apvirtas bulves perpjauti per pusę. Vidų išpjauti, bet ne per plonai. Išimtus bulvių viduriukus sutrinti su sūriu ir grietine(jos reikia nedaug, tiek, kad sukibintų sūrį su bulvėmis). Pasiruoštu įdaru prikimšti bulves.




Maltinukus iš abiejų pusių apkepti keptuvėje. Apkepusius sudėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi, šalia sudėti bulves ir pašauti į 180 temp įkaitintą orkaitę 25 min. Maltinukai gaunasi labai sultingi. Skanaus !!!

2012 m. vasario 24 d., penktadienis

Kaukazietiški kiaulienos šonkauliukai



Ar mėgstate šonkauliukus? Mano šeimos vyrukai, labai :). Todėl tenka juos gaminti dažnai, o kai gaminu dažnai, tenka paimprovizuoti. Esu išmėginusi begalę marinavimo būdų, labiausia pasiteisina tie, kurių pagrindas įvairios žolelės. Kaukazietiški kiaulienos šonkauliukai būtent tokie. Tas nepakartojamas petražolių/kmynų/čili/kalendros derinys, patiks tiems, kurie virtuvėje mėgsta išraiškingą, šiek tiek aštroką maistą.

Šiam patiekalui reikės (1 kg šonkauliukų)

1/5 a.š. džiovintų petražolių
1/3 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
1/5 a.š. maltų kmynų
1/3 a.š. maltos kalendros
1/3 a.š. čili miltelių arba vieno nedidelio čili pipiriuko
druska
pipirai

Geriausia šonkauliukus pamarinuoti iš ryto, jei norima kepti vakare. Paimti gilų indą, sudėti šonkauliukus ir suberti visus nurodytus prieskonius. Rankomis gerai juos įtrinti. Uždengti maistine plėvele ar folija ir padėti į šaldytuvą. Atėjus laikui kepti, ištraukus šonkauliukus iš šaldytuvo, dar kartą juos paminkyti, prieskoniai jau bus sudrėkę ir tarsi košelė pasiskleis ant mėsos. Paimti skardą (gerai būtų gilesnė), sudėti šonkaulius, įpilti pusę stiklinės vandens, kad bekepant jie neišsausėtų, ir pašauti į 180 temp įkaitintą orkaitę. Jei šonkauliukai mėsingi, vandeniui išgaravus, galima jo dar šiek tiek įpilti. Jau kai vanduo visai išgaruos, šonkauliukus šiek tiek aptepti aliejumi, tada tikrai mėsa neišsausės,  pasidengs traškia plutele, o vidus bus minkštas ir sultingas.
Mano turimi šonkauliukai nebuvo itin dideli, tai visas kepimo procesas užtruko 40 min.
Skanaus!!!

2012 m. vasario 23 d., ketvirtadienis

Sausainiai "Balta-juoda"


Tai trapūs, tirpstantys burnoje sausainėliai. Originaliame recepte nėra kakavinio sluoksnio, bet juose, manau, jis labai tinka.

Reikės

200 gr sviesto
100 gr cukraus
1 kiaušinis
1/2 a.š. kepimo miltelių
280 gr miltų (man prireikė dar 1,5 v.š.)
2 v.š. nesaldžios kakavos
žiupsnelis druskos

Sviestas turi būti kambario temperatūros. Jį išsukti su cukrumi iki vienalytės balkšvos masės. Įmušti kiaušinį. Viską gerai išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir sudėti į sviesto masę. Berti druską. Viską gerai išminkyti. Tešla gausis minkšta, šiek tiek kibi. Nepersistenkite su miltais, nuo to priklausys sausainių trapumas. Išminkytą tešlą padalinti į dvi dalis. Vieną dalį iškočioti į pailgą ritinėlį, susukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldiklį 10 min. Į kitą tešlos dalį sudėti kakavą, gerai išminkyti, taip pat iškočioti į pailgą ritinį, susukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldiklį 20 min. Po 20 min išimti ritinėlius, ir vieną ir kitą iškočioti į stačiakampius. Kakavinę tešlą uždėti ant baltos tešlos ir susukti į vieną ilgą ritinį. Pagamintą ritinį susukti į maistinę plėvelę ir dar kartą padėti į šaldiklį 10 min. Ištraukus, ritinį supjaustyti nedidelėmis riekelėmis, pašauti į 180 temp įkaitintą orkaitę ir kepti 10-15 min.
Skanaus!!!

Šaltinis čia

2012 m. vasario 21 d., antradienis

Vištienos kotletukai


Tai beveik tas pats kas Kijevo kotletas, tiek, kad naudojama mažoji vištienos filė ir kotletukai kepami keptuvėje, o ne verdami aliejuje.

Reikės

vištienos mažosios filė
sviesto
druskos
petražolių, smulkintų česnakų
džiuvesėlių
miltų
kiaušinio

Paimti vištienos mažąją file ir per maistinę plėvelę plonai išmušti. Pabarstyti mėgstamų prieskonių. Pasiruošti sviestą. Sviestas turi būti kambario temperatūros, dėti į jį druskos, smulkintų petražolių, kapotų česnakų, išmaišyti, kad visi prieskoniai pasiskirstytų tolygiai. Į šaldytuvą nebūtina dėti.

Eiga paprasta, paimti viena išmuštą filiukę, į jos vidurį dėti gabaliuką pasiruošto sviesto.






Ant viršaus dėti kitą plonai išmuštą filiukę. Kraštelius paspausti, kadangi filė gerai išmušta, ji puikiai sukimba.








Pasiruošti į atskiras lėkštes miltus, džiuvesėlius ir išplaktus kiaušinius. Pirmiausia apvolioti miltuose ir suformuoti dailų kotletuką, šiek tiek paspausti, kad būtų plokščias. Tuomet į kiaušinio plakinį ir į džiuvesėlius. Taip paruoštus kotletukus dėti į šaldytuvą bent pusvalandžiui.




Kepti ant vidutinė ugnies, iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
Nuo Kijevo kotleto, savo skoniu beveik niekuom nesiskiria, tik patys kotletukai sultingesni, ne tokie sausi, o ir iš vieno  pakelio (kur parduotuvėse supakuoti) man išėjo dešimt kotletukų, vadinasi ir pigiau :).
Skanaus !!!

2012 m. vasario 20 d., pirmadienis

Bulvės vištienos odelėse arba bulviniai vėdarai kitaip


Reikės (10 vnt)

10 vidutinių bulvių
2  svogūnai
vištienos odelės
prieskoniai

Bulves ir svogūnus sutarkuoti per stambią tarką. Leisti bulvėms šiek tiek pastovėti, kad išsiskirtų sultys, jas lengvai nusunkti ( per daug nusausinti bulvių nereikia). Dėti druskos, pipirų ar paprasčiausiai mėgiamų prieskonių.
Vištienos odeles gerai nuplauti, nusunkti. Aš jas pabarstau druska, pipirai, smulkintu česnaku, čia labai tinka Santa Marijos Persiladas.
Vištienos odelę padėti ant lentutės taip, kad vidinė pusė būtų viršuje. Paimti nedidelę saują bulvių tarkių (šiek tiek nusunkti sultis), dėti į odelės vidurį. Paimti adatą su siūlu ir keliais dyksniais apsiūti siūlę, kad odelei bekepant, kai ji pradeda trauktis, neiškristų bulvių tarkis. Taip paruoštas bulves sudėti į skardą ir pašauti į 200 temp įkaitintą orkaitę +-40 min.(kol gražiai apskrus).

P.S. kas esate prieš vištienos odeles, jų galima nevalgyti, bet taip iškepusios bulvės yra nepakartojamo skonio.
Skanaus!!!

2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

Pikantiška mišrainė kitaip


Reikės

forminės baltos duonos
kiaušinių
česnako
sūrio
majonezo

Viskas daroma labai paprastai. Pasidaryti pikantišką mišrainę, tik nedėti tarkuoto fermentinio sūrio ( t.y. išsivirti kiaušinius, juos sutarkuoti per smulkią tarką, įtarkuoti kelias skilteles česnako ir sumaišyti viską su majonezu). Sūri sutarkuoti atskirai. Gerai įkaitinti sausą keptuvę ir po 1 a.š. dėti į ją sūrio. Leisti pasilydyti. Svarbu nesudeginti, kuomet krašteliai paruduoja, traukti lauk. Aš su mentele juos išėmiau ant lentutės, leidau šiek tiek atvėsti ir susukau į ritinuką, kad gautų laivelio formą. Žinoma, forma jų pateikimo gali būti įvairiausia.
Forminę duoną, supjausčiau į trikampius, pašoviau į karštą orkaitę, kad apskrustų. Apkrudus duonai, traukti lauk, leisti šiek tiek atvėsti. Ant atvėsusios duonos dėti kiaušinių masę ir ant viršaus dėti sūrio čipsą.
Ši užkandėlė patiks tiems, kurie mėgsta lydyto/kepto sūrio skonį. Šis užkandis nuo stalo dingo pirmiausiai.
Skanaus !!!

Sluoksniuotos tešlos krepšeliai su kriaušėmis ir pelėsiniu sūriu


Vakar netikėtai teko priimti svečius, o kuo pavaišinti ? Gerai, kad namuose visada būna sluoksniuotos tešlos, kriaušių ir pelėsinio sūrio. Tai labai greita ir kas be ko labai skani užkandėlė. Šitokį derinį nusižiūrėjau nuo Neringos blog'o.

Reiks

sluoksniuotos bemielės tešlos
1 didelės kriaušės
pelėsinio sūrio (man labai skanu kriaušių ir mėlynojo pelėsinio sūrio derinys, ypatingai "Dor blue" sūrio)


Viskas labai paprasta, iš tešlos išspausti apskritimus. O šioje vietoje galimi du būdai, t.y. apskritimus sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą arba pasigamintus apskritimus sudėti i metalines formeles. Paspausti pirštais, kad gražiai suformuoti užkandėlės kraštelius. Jei naudosit pirmąjį būdą, tuomet apskritimo viduryje su šakute pabadyti, kad krašteliai iškiltų, o viduriukas būtų žemiau nei krašteliai.
Kriaušę supjaustyti kubeliais, sūrį supjaustyti riekelėmis. Ant tešlos dėti kriaušes, ant kriaušių pelėsinį sūrį ir pašauti į 200 temp įkaitintą orkaitę, kol gražiai pakils ir paruduos.
Labai skani užkandėlė, sultingų kriaušių ir pelėsinio sūrio derinys nepakartojamas.
Skanaus !!!

Tortas "Napoleonas"


Tortas "Napoleonas"  - teko ragauti ir bandyti kepti įvairiausių variantų. Renkantis receptą, dažniausiai nugalėdavo gaminimo paprastumas, kuomet nereikia kapotos tešlos (kažkodėl toks gaminimo būdas mane vis atbaidydavo nuo mėginimų), galiausiai kremo gamyba, kuomet tereikia išplakti grietinėlę, sumaišyti su kokiu rududu ir viskas, bet... tai buvo vis ne tas. Visgi senasis "Napoleonas" turi būti trapus ir perteptas plikytu kremu.

Tešlai reikės (nedideliam tortui, kažkas apie 17 cm skersmens)

385 gr šalto sviesto
195 gr grietinės
540 gr miltų
žiupsnelis druskos
1 v.š. degtinės

Kremui reikės

425 ml pieno
230 gr cukraus
95 gr miltų
270 gr sviesto
2 tryniai



Tešlos gamyba. Ant stalo pasiberti miltus, ant jų pabarstyti druskos ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Paėmus didelį peilį ir kapoti taip, kad miltai susijungtų su sviestu ir sudarytų trupinukus. Persistengti nereikia. Tada dėti grietinę, pilti degtinę ir peiliu permaišyti. Rankom greitai suminkyti į vienalytę masę, padalinti į tešlos kamuoliukus (man gavosi 10 papločių), suvynioti kiekvieną į maistinę plėvelę ir į šaldytuvą porai valandų. Dėjau į šaldymo kamerą ir po pusvalandžio ji man buvo tinkama.

Kol tešla šaldytuve, reikia pasigaminti kremą. Tam prireiks dviejų puodų. Viename puode užvirinti pieną su cukrumi, kitame išlydyti sviestą, sudėti miltus ir pakepti. Užvirus pienui/cukrui, jį supilti ant miltų/sviesto ir šluotele nuolat maišyti, kad gautųsi vienalytė masė, viską gerai išmaišius dar porą minučių kremą pakaitinti. Nuimti nuo ugnies, leisti šiek tiek atvėsti ir įmaišyti (į vis dar pakankamai šiltą) trynius. Kremą atvėsinti.


Atšalusią tešlą iškočioti, uždėti lėkštę, apipjaustyti, kad gautųsi gražus apskritimas ir pašauti į 200 temp įkaitusią orkaitę 10 min. Kadangi darau nedidelius papločius, tai jų man tilpo vienu kartu po du. Geriausia papločius kočioti ant kepimo popieriaus ir kartu su juo dėti į orkaitę, nes ką tik iškepę papločiai itin trapūs. Aš juos kočiojau ant pamiltuoto paviršiaus ir paskui dėjau į kepimo popieriumi padengtą skardą.  Iškepę papločiai gaunasi pūslėti. Iškepusius papločius atvėsinti.

Atvėsus papločiams ir kremui, gaminti tortą. Paimti paploti dėti pūslėmis į apačią.





Dėti gerą šaukštą kremo, aptepti. Ir taip toliau. Aš sutepiau devynis papločius, o dešimtą sutrupinau į trupinius, kad galėčiau apibarstyti tortą.






Sutepus devynis sluoksnius, aptepiau tortą likusiu kremu ir apibarsčiau trupiniais.





Paruoštą tortą, dėti į šaldytuvą ir palaikyti kelias valandas, o geriausiai pernakt. Skanaus !!!


Šaltinis čia

2012 m. vasario 15 d., trečiadienis

Trapios tešlos krepšeliai su musu



Trapios tešlos krepšeliams

50 gr miltų
50 gr minkšto sviesto
50 gr cukraus pudros (arba itin smulkaus cukraus)
50 gr gliukozės (šį kartą naudojau auksaspalvį sirupą)


Įdarui

Įdarui galima naudoti viską ko geidžia širdis, pradedant spalvotos želė trupinukais, plakta grietinėle, varškės kremu ar pan. Šį kartą naudojau Dr. Oetker firmos musą.

Minkštą sviestą išsukti su cukraus pudra iki baltumo, tuomet įmaišyti sirupą ir miltus. Tešla turi gautis štai tokia :






Tuomet įkaitinti orkaitę iki 190 temp., paimti skardą, iškloti ją kepimo popieriumi ir išpiešti apskritimus.





Tuos apskritimus užpildyti tešla.







Pašauti į orkaitę 5-6 min. Iškepus, ištrauki skardą iš orkaitės ir apie minutę palaikyti, kol šiek tiek atvės, nes imant iš karto, sausainėliai suplyš ir nebus elastingi, šiek tiek atvėsus jie pasiduoda formavimui. Jiems šiek tiek atvėsus, formuoti krepšelius, aš uždedu ant metalinės keksiuko formelės.Uždėjus ant formelės palaikyti, kol pilnai sustings. Gaunasi trapios karamelės ir trapaus sausainėlio derinys. Skanu, saldu, o ko daugiau reikia per šventes :)
Skanaus !!!
Šaltinis Cara Hobday, Jo Denbury. Patiekalų puošyba.

Maltos mėsos keksiukai su daržovių ir pelėsinio sūrio įdaru


Reikės

500 gr maltos mėsos (naudojau kiaulienos kumpį)
2 riekės batono
2 kiaušiniai
pertražolės
svogūnas
morka
pelėsinis sūris ( mano mėgstamiausias su mėlynuoju pelėsiu "Dor blue")
2 v.š. pomidorų pastos
1 v.š. skysto medaus
druska, pipirai




Į maltą mėsą dėti norimus prieskonius, smulkintas petražoles, kiaušinius, mirkytą batoną. Viską gerai išminkyti. Įkaitinti keptuvę ir apkepinti smulkintą svogūną ir stambiai tarkuotą morką. 
Paimti formeles, dėti šaukštą maltos mėsos, tuomet svogūnų/morkų troškinuką, dėti gabaliuką pelėsinio sūrio ir vėl maltos mėsos sluoksnį.
Kepti orkaitėje 190 temp 25 min., praėjus šiam laikui, sumaišyti pomidorų pastą ir medų, ir užtepti ant keksiukų viršaus ir pašauti į orkaitę dar 5 minutėms. Skanaus !!!


2012 m. vasario 14 d., antradienis

Bulviniai rageliai su mėsos įdaru


 Reikės

10 didelių bulvių
 2 kiaušinio tryniai
virtos mėsos ( aš naudojau kiaulienos kumpį)
didelis svogūnas
1.5 v.š. krakmolo
1.5 v.š. miltų (miltų ir krakmolo kiekis priklauso nuo bulvių krakmolingumo)
druska, pipirai

Pirmiausia išsivirti bulves ir mėsą. Išvirusius sumalti. Į sumaltą virtą mėsą, dėti pakepintą svogūną, sumaišyti. Į bulvių masę dėti kiaušinio trynius, krakmolą ir miltus. Krakmolo ir miltų kiekis priklauso nuo bulvių krakmolingumo, tešla turi gautis elastinga, šiek tiek kibi, nes padauginant krakmolo/miltų rageliai bus guminiai.
Formuoti ragelius. Paimti nedidelį kamaliuoką bulvių masės, padaryti pailgą blynelį, į vidurį dėti maltos mėsos, ji turi pasklisti per visą blynelio ilgį. Gerai užspausti sujungimo liniją.


 Gerai užspaudus, sulenkti, kad gautųsi ragelio forma.

 Taip paruoštus ragelius, apkepti iš abiejų pusių keptuvėje, kad gražiai paruduotų. Tuomet visus apkeptus ragelius sudėti į skardą ir pašauti į orkaitę 180 temp. 20 min.




Pasigaminti padažą, idealu grietinės ir sviesto. Skanaus !!!



2012 m. vasario 13 d., pirmadienis

Vištienos troškinukas orkaitėje


Labai paprastas, daug laiko nereikalaujantis patiekalas.

Reikės

poros vištienos ketvirčių
poro baltoji dalis
poros pomidorų
pankolis
poros bulvių
svogūnas, morka
druska, pipirai, lauro lapas, kvapnieji pipirai
krakmolas


daržovių galima dėti kokių tik norisi ar paprasčiausiai ko turite šaldytuve.

Pirmiausia per du kartus šiek tiek apvirti vištieną. Dėti lauro lapą, pipirus, stambiai pjaustytą morką ir į keturias dalis supjaustytą, nuluptą svogūną, nuvirti, išvirus nukošti, turi gautis skaidrus vištienos sultinys, kuris puikiai pasitarnaus vištienai troškinantis orkaitėje.
Pankolį susipjaustyti griežinėliais (labai puikiai dera su vištiena), porą taip pat griežinėliais. Pomidorus nulupti ir supjaustyti kubeliais. Bulves nuskusti.
Apvirtą vištieną apvolioti krakmole ir apkepti keptuvėje, kol gražiai paruduos. Bulves supjaustyti nedideliais kubeliais. Paimti gilesnę skardą, dėti vištieną, aplink apdėti bulvės kubelius. Pankolį/porą/pomidorus lengvai apkepti, dėti prieskonių ir visą šį troškinuką paskleisti aplink vištieną. Galiausiai užpilti pasiruoštu vištienos sultiniu. Orkaitę įkaitinti iki 180 temp. ir kepti apie pusvalandį. Skanaus !!!

Pita su šiltomis vištienos salotomis

Reikės

Pitai:

250 gr. miltų
4 gr. sausų mielių
150 ml. šilto vandens
2 šaukštai aliejaus
žiupsnelis cukraus
½ a.š. druskos

Mieles sumaišyti su vandeniu ir cukrumi. Leisti pastovėti kelias minutes. Miltus sumaišyti su druska ir supilti vandenį, aliejų ir minkyti. Tešla labai maloni, elastinga. Paruoštą tešlą palikti kilti , kol ji padvigubės, aš visada kildinu valandą laiko. Perminkyti  ir padalinti į 5 kamuoliukus. Palikti juos vėl šiltai kilti apie 10-15 min. Kai vos pakils iškočioti maždaug 2 cm. storio lakštus ir vėl palikti iki 10 min. pailsėti.
Orkaitę su tuščia skarda įkaitinti iki 250 laipsnių.
Į įkaitintą orkaitę dėti iškočiotus tešlos lakštus. Viskas turi būti vykti greitai.  Orkaitės durelių kepant neatidarinėti!!! Kepti 7-8 min. ir greit traukti lauk.Matysis aiškiai, viršus gražiai paruduoja.  Dedant į orkaitę irgi stengtis karščio neišleisti, greit pravert vos dureles įdėti duonelę.
Ištraukus išimti duoneles ir apkloti švariu audiniu, kad suminkštėtų. Uždengti yra būtina.

Įdarui naudojau

2 vištienos krūtinėlių puseles
agurkas
pomidorai
aisbergo salotos
mėgiamas padažas (man skaniausia vištienai, sumaišyti majonezą/austrių padažą/šiek tiek grietinės)

Vištienos marinavimas:

4 skiltelės česnako
druka, pipirai
Santa Marijos Persiladas (nerealus prieskonis, tobulas mano skonio receptoriams)


Vištieną pamarinuoti bent kelioms valandoms. Agurkus susipjaustyti griežinėliais, pomidorus riekelėms, taip pat pasmulkinti aisbergą.
Pasiruošti padažą. Sumaišyti visus ingridientus.
Pakepinti marinuotą vištieną.
Surinkimas. Pitą perpjauti, dėti padažo, jį paskleisti. Tuomet dėti šiek tiek vištienos, aisbergą, agurkus, pomidorus, vėl vištieną ir ant viršaus dar šiek tiek padažo. Labai skanu. Skanaus !!!


Šaltinis: čia

2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

Riestainėliai


Reikės

300 gr miltų
100 gr cukraus pudros
1 kiaušinio trynys
1/3 a.š. druskos
1 v.š. kiaušininio likerio (gali būti brendis, viskis, romas, amaretas arba pasirinkta esencija)
200 gr sviesto

Glajui

1 kiaušinio baltymas
1 v.š. kiaušininio likerio (galima ir nedėti)
150 gr cukraus pudros

Į gilų dubenį suberti miltus, dėti cukraus pudrą. Išmaišyti. Padaryti duobutę, dėti kiaušinio trynį, druskos, pilti kiaušinio likerį. Šaltą sviestą supjaustyti kubeliais ir sudėti į dubenį. Viską gerai išminkyti. Tešlą susukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą valandai laiko.



Ištraukus iš šaldytuvą, tešlą dar kartą perminkyti, padaryti ploną volelį.






Supjaustyti gabaliukais ir suformuoti riestainiukus. Juos sudėti į kepimo popieriumi padengtą skardą ir pašauti į 175 temp orkaitę, kepti 15 min. Iškepę jie turi būti šviesūs.




Iškepusius atsargiai (geriausia lopetėlės pagalba) sudėti ant lentelės.
Pasiruošti glajų. Baltymą išsukti su cukraus pudra ir likeriu.






Glajumi ištepti atvėsusius riestainiukus ir palaukti, kol jis išdžius.






Labai trapūs, tirpstantys burnoje riestainėliai.

 Skanaus!!!